Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Ако прекрше Вашингтонски споразум крећемо у убрзани рад на повлачењу признања Косова

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија одговорити јаком дипломатском офанзивом уколико Приштина прекрши Вашингтонски споразум.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Ту је и питање уласка Косова у међународне институције. Немачка је подржала њихово настојање за улазак у Савет Европе, а они су наш најважнији партнер. Ми не можемо себи да пуцамо у ногу и говоримо о томе шта ће бити. Мислим да треба поступити рационално, али ћемо одговорити на то првог дана са званичном потврдом да су прекршили Вашингтонски споразум“, констатовао је Вучић.
Председник Србије је навео да у случају кршења Вашингтонског споразума „крећемо у даљи и убрзани рад на повлачењу признања независности Косова“.
„Ми разумемо да то њих не интересује пошто имају велике силе као своје заштитнике. Они су их направили, љуљају им колевку, чак и када се овако бахато понашају. Наш одговор ће бити много снажнији и чуваћемо своју земљу и устав. Неће се тицати оружја ни саопштења, већ јаке дипломатске офанзиве. Тиче се политике и дипломатије, ничега другог“, рекао је Вучић.
Наша позиција је, додао је, недовољно снажна и јака јер смо усамљени у овој арени и подели света, где желимо да будемо део ЕУ, а немамо коме да кажемо ништа по питању КиМ јер су сви на другој страни.
Он је указао и да нема више ни говора о Асоцијацији српских општина, јер Албанци кажу да их то не интересује.
„Европљани ће рећи да се све учини, а на крају разговарате о споредним стварима које се не помињу у Бриселском споразуму“, истакао је председник и указао да неће да разговарају о ономе због чега је тај споразум направљен.
„То није од јуче, већ месецима, годинама“, рекао је Вучић, подсећајући да је Хашим Тачи потписао обавезу према НАТО да се КБС неће појављивати на северу Косова, без сагласности четири градоначелника и НАТО-а.
А они су, како је навео, и јуче били Северној Митровици, што показују снимци, иако немају шта да траже и немају право на то.
„Они улазе у Северну Митровицу само да би провоцирали грађане, а НАТО то толерише, улазе да би провоцирали и да би изавали српску реакцију и оптужили Србе“, рекао је Вучић.
Он је одбацио опужбе Приштине о базама у копеној зони безбедности и да ће Срби да нападну Косово, јер оне, како је рекао, тамо постоје 23 године.
„Нема одговора, свакодневно провоцирају, баш их брига, ови снимци су од јуче”, рекао је Вучић показујући снимке из Северне Митровице и додао да се сваки инцидент и напад на припаднике спрског народа, свако кршење свих међународних норми и споразума документује.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала