Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Србија ће бити под великим притиском Запада због Косова и то постаје несносно /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Србије
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић обратио се грађанима и рекао да ће Србија бити под великим притиском Запада да брзо призна независност Косова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Вучић је објаснио да се ситуација у којој се Србија налази по питању Косова и Метохије променила.

„Наша ситуација је промењена, промењена на лошије и после изјава председника Руске Федерације Владимира Путина, не зато што је он имао посебну намеру да наштети Србији, већ зато што је косовско-метохијско питање на другачији начин поставио, у заштиту руских интереса“, казао је Вучић.

Међународни суд правде у Хагу је, навео је председник, искористио пропуст тадашњих власти Ррепублике Србије у формулисању питања.
„Питање је требало поставити: „Да ли је једностраним проглашењем независнисти Косово формирано као независна држава?“, рекао је председник и додао да би тада одговор свакако био негативан.
„Под два, Међународни суд правде није установио да је једнострано проглашење независности у складу са међународним правом, већ да није противно међународном праву“, навео је председник.
Дакле, истакао је председник, сами смо допринели својој пропасти, свом проблему.
„Данас се догађа то да, шта год говорили на Западу, они знају да та тврдња о правно-политичком преседану који је направљен те 2010, године није наивна. Путин бранећи своје потезе је повукао аргумент који није лаган. И без обзира што ће на Западу рећи да није исто, и ми ћемо рећи да није исто, Путин је рекао да је на Криму спроведен референдум, исто то и у ДНР и ЛНР, можда и у Херсону. Они кажу да су на КиМ спречавали геноцид и хуманитарну катастрофу, и Путин каже да он то исто сада ради у ДНР и ЛНР", додао је.

„Сада ми долазимо у највећи проблем, зато што ће цео Запад како би ускратио аргумент Путину, тражити од Србије да брзо призна Косово, како би показали Путину да то није случај. Јер ако се то деси, онда више нема правног преседана. Зато ћемо се налазити под највећим притисцима сада, како би рекли да Косово није исто што се дешава у Украјини", нагласио је Вучић.

Председник Србије је рекао да су му сви европски лидери који су причали са Путином рекли да је руски председник инсистирао на питању Косова.
"Сви европски лидери су ми рекли да им је Путин инсистирао на питању Косова у њиховим разговорима. То не значи да ће Русија да призна Косово, али ми ћемо бити под великим притиском да Путин не би користио аргументацију Косово. И то постаје несносно", навео је Вучић.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
СРБИЈА
Вучић: Наша је жеља да будемо једина не-НАТО земља у региону /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала