- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО шаље Украјини застарело оружје

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаОбука украјинских војника према НАТО стандардима
Обука украјинских војника према НАТО стандардима - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
Пратите нас
Западне државе настављају да Украјину „пумпају“ оружјем, ратујући на тај начин с Русијом рукама Украјинаца. Међутим, руски војни експерти истичу да то неће утицати на ток руске специјалне операције, као ни на решавање једног од главних циљева – демилитаризацију Украјине.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Москва сматра да чланице НАТО-а наоружавајући Кијев, суштински, воде прокси рат против Русије и упозорава да би такво оружје могло пасти у руке терориста. Због тога је руски министар одбране Сергеј Шојгу отворено поручио да ће свако превозно средство НАТО-а са оружјем и муницијом за украјинску војску бити легитимна мета за уништавање.
Списак држава које испоручују или намеравају да испоруче оружје Кијеву је дуг, од САД до земаља-чланица ЕУ. По свему судећи, САД не намеравају да обуставе са том праксом. Вашингтон је од почетка руске специјалне војне операције пружио Кијеву помоћ за одбрану у износу већем од три милијарде долара, а амерички председник Џо Бајден је поново позвао Конгрес да хитно одобри захтев на додатних преко 30 милијарди долара, од којих би већина требало да иде за војну помоћ Украјини.
Руски војни експерт Константин Блохин наводи да ту помоћ Вашингтон даје Украјини у по лендлизу тј. Закону о зајму и најму. То је био програму током Другог светског рата по коме су САД своје савезничке државе снабдевале оружјем и други ратним материјалом.
Блохин додаје да се данас поставља и питање колико тог западног наоружања стварно стиже до Оружаних снага Украјине, пошто много тога иде на црно тржиште, а уништавају га и Оружане снаге РФ.
„Корупција у Украјини и даље постоји и она је распрострањена у целој украјинској елити. Познато је да Бајден издваја огроман новац – затражио је додатних 33 милијарде долара по ленд-лизу, што је практично половина руског војног буџета. Не треба мислити да сво то оружје, тј. новац стиже до украјинских војника и то управо због те корупције. Вероватно се то оружје може појавити и у Африци, на Блиском истоку или на другим могућим жариштима широм света“, упозорава Блохин.

Запад од Украјине прави други Авганистан

Западне земље настављају да дотурају оружје Кијеву. Велика Британија је објавила да припрема нови пакет војне помоћи на суму 300 милиона фунти, док Француска, која је Кијеву већ испоручила војну технику и муницију у вредности од преко 100 милиона евра, најављује да ће појачати војну и хуманитарну подршку Украјини.
Заокрет је направила и Немачка, која је одустала од вишедеценијске политике да не шаље оружје у зоне сукоба, па сада званичници те земље наводе да Берлин спроводи план познат као „Украјина наручује, а Немачка плаћа“, по којем Кијев може тражити оружје с листе немачких произвођача, а цех ће платити немачка влада.
И друге европске државе, попут Италије и Финске, планирају да Кијеву испоруче оружје, чиме отворено заговарају рат у Украјини. Рецимо, Лондон планира да „у наредним недељама“ преда Кијеву противбродске ракете „Бримстоне“ и оклопна возила „Стормер“, као и радаре за откривање артиљерије, беспилотне летелице и „хиљаде уређаја за ноћно осматрање“.
Ипак, Блохин оцењује да се „главни улог“ ставља на америчке мобилне системе „Џавелин“.
„Јасно је да су ствари као што су ловци Ф-16 скупи, да би авијација много коштала и да Украјинце за то треба спремити, па се зато акценат ставља на нека мобилна средства, типа ‘Џавелина‘, који мање-више могу безбедно да се пребаце преко границе. Могуће је да ће у наредном периоду бити испоручено више крупног наоружања, али као што рекох улог се ставља на ‘Џавелине‘, пошто су то мобилни системи и мање су уочљиви од рецимо артиљерије“, каже Блохин.
Руски експерт предвиђа да ће Запад наставити да јача војну помоћ Украјини, а како ће се ствари даље одвијати то ће, према његовом мишљењу, у великој мери зависити од интензитета руске војне операције.
„Ако поступимо радикалније и одмах уништимо сво то оружје након што пређе западне границе Украјине, онда ће западни лидери сто пута размислити о исплативости таквих потеза, односно мислиће о томе да ли трошити новац на то и да ли је уопште вредно финансирати Украјину ако Русија по аутоматизму уништи сво то наоружање. Оружје које у наредном периоду буду слали биће веома различито, али фокус ће бити на мобилним системима који су лакши за испоруку, с обзиром да сателити могу да виде тенк или артиљеријски топ. Рецимо, када су тенкови транспортовани медији су видели све те снимке“, каже Блохин.
Доток оружја у Украјину, сматра Блохин, може се пресећи само одлучном акцијом Русије.
Он сматра да је намера Запада да од Украјине направи други Авганистан и да Русији нанесе стратешки пораз.
„Ако би смо се активирали у кијевском правцу, поступили радикалније, онда би се они замисли и схватили да је ‘пумпање’ Украјине оружјем бачен новац. Све ће зависити од ситуације на бојном пољу, али је за сада очигледно да руска армија делује филигрански прецизно и да се труди да спречи масовне жртве међу цивилним становништвом“, додаје експерт.

Запад украјинским рукама ратује са Русијом

Блохин истиче да уједињена и јака Украјина може опстати само у савезу са Русијом. У супротном ће је „раскомадати“. Он подсећа да је историјски та територија била под утицајем три силе: Пољске, Турске и Русије и сада би, у контексту слабљења украјинске државности, свако могао да покуша да од ње одсече своје парче колача.
„Све зависи од жеље западних лидера да подрже Украјину, жеље Пољске да одсече неко парче, а зависиће и од наших акција. Ако не идемо даље, јасно је да ће то бити зелено светло за Запад. Ако идемо даље, плашиће се директне конфронтације са Русијом и они на то неће ни помислити“, каже експерт.
Блохин истиче да тренутно Запад, на челу са САД, ратује са Русијом рукама Украјинаца, баш као што су ратовали и са Совјетским Савезом у Авганистану. Он сматра да ће Запад избегавати директан сукоб са Русијом, јер то води ка трећем светском рату.
„Нико са Русијом неће директно да ратује због Украјине, нити да започиње трећи светски рат, али ће наставити да подржавају овај украјински режим. Дакле, овде је све у традицији Хладног рата“, наводи Блохин.
Експерт упозорава да тај прокси рат на територији Украјине, односно ратовање преко посредника, води ка ескалацији.
„Јасно је да се Русија и Запад већ налазе у условима новог Хладног рата - покидане су економске, културне и војно-политичке везе, а Запад спушта нову гвоздену завесу на Русију. Такође, очигледно је да ће ово дуго трајати. Због тога, треба да будемо јаки и да делујемо још снажније, оштрије. То је све, формула је јасна. Ако смо већ ушли у све ово, морамо завршити посао до краја. Можете то назвати како год желите - специјална операција или војна специјална операција, али је чињеница да се борбе одвијају на територији Украјине и да Запад користи Украјину као инструмент притиска, као своје оружје против Русије. И јасно је да овде треба стварати своју безбедносну тампон-зону“, закључио је Блохин.
Самоходне артиљеријске хаубице Мста-СМ  - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
РУСИЈА
Поразити непријатеља: Снимци руских хаубица „Мста-С“ у акцији /видео/
Руска гарда у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
РУСИЈА
„Њујорк тајмс“: Америчка обавештајна служба помаже Украјини да изводи нападе на руску војску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала