- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ванредно стање у Шри Ланки

© AP Photo / Eranga JayawardenaШри Ланка, протести
Шри Ланка, протести - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
Пратите нас
Председник Шри Ланке Готабаја Раџапакса прогласио је ванредно стање због ескалације антивладиних протеста, а на улицама Коломба, главног града ове острве државе, данас је мирно.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Детаљи о новим прописима који ће бити на снази током ванредног стања још нису објављени, али су претходни закони у овој ситуацији давали већа овлашћења председнику, да може да распоређује војску, одређује притвор по хитном поступку и растура демонстрације, преноси Ројтерс.
„Председник је донео ову одлуку због ванредне ситуације у Шри Ланки и у интересу јавне безбедности, заштите јавног реда и обезбеђивања снабдевања и услуга од виталног значаја за живот заједнице“, саопштено је из његовог кабинета.
Након проглашења ванредног стања нешто пре поноћи, није било нових извештаја о нередима а саобраћај се одвијао нормално у централним улицама Коломба које су биле главно место окупљања демонстраната који траже оставку председника Раџапаксе.
Полиција је у петак испалила сузавац на десетине демонстраната испред парламента, у последњем у низу од спорадично насилних антивладиних протеста због несташице увозне хране, горива и лекова, који трају више од месец дана.
Шри Ланка је близу банкрота, јер је објавила да обуставља отплату својих иностраних зајмова, а употребљиве девизне резерве мање су од 50 милиона долара.
Власти су се за помоћ обратиле Међународном монетарном фонду, са чијим званичницима је предвиђен састанак за понедељак, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала