- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Завршена евакуација цивила из „Азовстаља“, Кијев сутра спрема провокацију с ракетама „Точка У“

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаУништене зграде у близини фабрике "Азовстаљ" у Маријупољу
Уништене зграде у близини фабрике Азовстаљ у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
Пратите нас
Захваљујући мерама Русије без преседана и уз учешће УН и Међународне организације Црвеног крста завршена је хуманитарна операција евакуације цивила из „Азовстаља“– спасена је 51 особа, од тога 11 деце, рекао је начелник Националног центра за руковођење одбраном Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Евакуација је трајала од 5. маја, додао је он.

Кијевски режим планира провокацију на западу земље

Мизинцев је на редовном брифингу за новинаре рекао да кијевски режим планира да сутра, 8. маја, ракетама „Точка У“ изведе ударе у Лавовској и Волинској области с намером да оптужи руске снаге за неселективне нападе.
Како је рекао, у западним регионима Украјине кијевски режим је планирао да сутра када се обележава Дан сећања и помирења (који је установљен уместо Дана победе у Другом светском рату) изведе нове провокације уз цивилне жртве како би за то оптужили руске снаге, као што је био случај у Краматорску.
Мизинцев је навео да Кијев намерава да се о оваквим и сличним изрежираним акцијама интензивно пише у западним медијима и на интернету.

Минирана брана, угрожено 10 насеља

Он је навео и да су украјинске јединице минирале брану акумулационог језера при Кураховској термоелектрани у ДНР такође с намером да за то оптуже руску војску.
У случају реализације таквог сценарија више од 10 насеља у којима живи око 7.000 људи могло би да буде потопљено.
Због недостатка воде дошло би до хаварије у термоелектрани а то би изазвало прекид у електроснабдевању у већем делу ДНР, као и у Запарошкој и Дњепропетровској области, додао је Мизинцев.

Неонацисти на возилима са знаком „Z“ пуцали и пљачкали

Он је на брифингу рекао и да су украјински неонацисти у насељима Северск и Серебрјанка пуцали на куће и пљачкали возећи оклопна возила са знаком „Z“и то све пред камерама украјинских и страних новинара.
„У склопу провокације припадници екстремистичких батаљона преобучени у руску униформу су на возилима са ознаком ‘Z’ пуцали су на приватне куће, отимали вредне ствари и аутомобиле а у случају да су им грађани пружили чак и најмањи могући отпор били су изложени насиљу“, рекао је Мизинцев.
Те изрежиране сцене снимали су украјински и страни новинари, а снимци ће бити објављени након што руске снаге ослободе та места с циљем дискредитације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала