- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Тријумвират руских крстарећих ракета „Калибар“, „Оникс“ и „Х-35“ на делу /видео/

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаУдар ракетама "калибар" на террористическу групу ДАЕШ у Сирији
Удар ракетама калибар на террористическу групу ДАЕШ у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2022
Пратите нас
У извештајима Министарства одбране Русије се у протеклих неколико дана често спомињу ракете „Калибар“, „Оникс“ и „Х-35“ које се примењују у специјалној војној операције Русије у Украјини. На друштвеним мрежама се појавио и израз „калибрација“, односно гарантовано уништавање непријатељских објеката, чак и оних који су маскирани и заштићени.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ракета „Калибар“ лети у дијапазону брзина које могу бити од подзвучних до брзина које су три пута веће од брзине звука. Притом је иста прецизност гађања на удаљености од 300 километара и од 2.500 километара. Лет ракете је на надморској висини од 50 до 150 метара, а када стигне до циља надморска висина опада до двадесет метара и њен удар се никако не може спречити.
Високопрецизна хиперсонична ракета 3М55 „Оникс“ је најбоља на свету ракета те класе.
То је противбродска ракета, а једном ракетом се може уништити сваки носач авиона на удаљености од 600 километара.
„Оникс“ је основна ракета мобилног комплекса „Бастион“. Русија се њиме може дичити јер ни у једној земљи на свету нема сличних обалских ракетних система. Руске ракете „Оникс“ ефикасно гађају и копнене и морске циљеве.
Одмах након почетка специјалне војне операције комплекси „Бастион“ су почели да нападају стратешки важне центре Оружаних снага Украјине. Ракета лети до циља брзином која је два и по пута већа од звучне и прецизно погађа објекат који јој је наведен.
Обалски ракетни комплекси „Бастион“ одлично допуњују најновије комплексе „Бал“. Лансери су опремљени противбродском ракетом „Х-35У“ која има домет од 260 километара. Прошле године, како наводе руски медији, комплекс је добио нову ракету која омогућава гађање циљева на удаљености до 500 километара.
Ракета лети ка циљу брзином која премашује брзину звука за два и по пута и прецизно погађа циљ.
Како је примећено током специјалне војне операције у Украјини, ракете „Х-35“, као и „Оникс“, одлично погађају копнене циљеве. Осим тога „Х-35“ се могу примењивати са копнених комплекса, хеликоптера и авиона.
Изузетно мала висина путање лета „Х-35“, мале димензије и посебан алгоритам навођења на циљ обезбеђују њену неприметност. Употребом главе за самонавођење се омогућава да ракета буде мање видљива и тешко је могу пресрести ПВО системи.
В спецоперации на Украине задействован триумвират крылатых ракет - "Калибр", "Оникс" и Х-35 — Российская газета (rg.ru)
Испаљивање ракета калибар на терористичке циљеве у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РУСИЈА
„Калибри“ уништили украјинско складиште наоружања и муниције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала