Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Велика цена: Уколико Србија уведе санкције Русији, од Запада ће добити само – похвалу

© Sputnik / Лола ЂорђевићМурал "не у ЕУ и НАТО" у Београду
Мурал не у ЕУ и НАТО у Београду - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2022
Пратите нас
Немачка ће упркос сукобу у Украјини притискати Србију да направи отклон од Москве, јер је њој и западним земљама циљ да изолују Русију од Европе. Уколико Београд уведе санкције Русији добиће највероватније само похвалу, можда још неки кластер али и већу цену гаса као и руско „спасибо за дружбу“, сматра политички аналитичар Дејан Вук Станковић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

На Западу добро знају да добродошлицу Путину могу да укажу грађани у Београду и њима је стало да ми будемо у групи оних држава које су Путину рекле „не“, отуда и притисак да Србија уведе Русији санкције.
„Знају Немци да ми ако уведемо санкције Москви, нећемо направити никакву економску штету руској привреди, већ ћемо направити својој. Ставиће нас на дистанцу, у групу држава у којој су Црна Гора и Хрватска и одредиће нам три пута већу цену гаса. Наши потенцијали да ту цену добијемо без Руса су никакви, дакле, плаћаћемо скупље, а то онда генерише инфлацију која квари све економске планове. Онда бисмо само имали незадовољне грађане, зарад тога што неко симболички жели да се Србија дистанцира од Русије“, каже наш саговорник.

Увођењем санкција Русији, Србија губи тло под ногама

Увођењем санкција Русији направили бисмо штету и својој спољнополитичкој орјентацији, јер се санкције односе на отворена локална и регионална питања. Шта год ми мислили, додаје Станковић, Русија има могућност да буде нека подршка Србији у односу на Косово, за разлику од Немачке која од нас тражи да прихватимо да је Косово независно, што траже и Сједињене Државе.
„Запад жели да њихову визију Србија претвори у нову геополитичку стварност. Берлин и Вашингтон сматрају да треба укинути Републику Српску и пребацити Босну и Херцеговину у неки нови режим како би била функционална федерација, а мултиетничка демократија са доминацијом босанских муслимана. Русија се, међутим, залаже за опстанак Републике Српске тако да би санкцијама Русији, Србија рационално изгубила тло под ногама,“ рекао је он.

Следи дисциплиновање Срба

Уколико сукоб у Украјини потраје, истиче наш саговорник, држава Србија ће имати велики проблем, јер смо окружени земљама које гравитирају ка Европској унији и НАТО-у, а све оне као део политичког живота имају врло агресивне национализме који одређују себе као антисрпске.
Наши ривали на глобалној сцени, велике силе, биће радо њихови покровитељи уколико у политичком смислу не сломе Србију да и она постане земља која ће следити њихову логику, каже Станковић.

„Не би било овог данас у Црној Гори нити дивљања Бакира Изетбеговића да нема неког прећутног договора да се дисциплинују Срби. Пошто је Балкан место вечито нерашчишћених рачуна онда се лако активирају антисрпске матрице где год зађете“, објашњава наш саговорник.

Запад улази шестом брзином у сукоб

С обзиром на узавреле страсти у европским метрополама, а посебно у Вашингтону, ићи ће се шестом брзином у сукоб са циљем да се Путин помете и да се после украјинског сукоба Русија форматира на ниво регионалне силе како је говорио Барак Обама, истиче Станковић.
Он се боји да се америчка администрација враћа у ратоборну реторику. У свему томе настрадаће Европа али и САД, јер они као да кроз ово траже компензацију за неуспехе у Сирији, Авганистану и Ираку. Због те њихове помаме, наш саговорник страхује и за будућност Западног Балкана.
„Та искључива политика у коју је укључен кијевски режим је опасна, а сада већ можемо да видимо негативне и штетне консеквенце. До када ће да траје тај консензус европских и америчких елита да се притиска Русија остаје да се види. Уколико се сукоб интензивира и прелије се, онда ће се платити скупља цена него што би се платило да је разума било тамо где га није било“, закључује Дејан Вук Станковић.
Скуп подршке руском народу - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
СРБИЈА
Мало сутра: Добро обавештени стручњаци објавили кад ће Србија да уведе санкције Русији
Откривање споменика Црвеноармејцима погинулима током Нишког инцидента, напада америчке авијације на колону совјетске војске код Ниша - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2022
СРБИЈА
Откривен споменик црвеноармејцима погинулим у америчком нападу код Ниша /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала