Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амбасадор Русије: Запад на Србију врши невероватан притисак

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Боцан-Харченко
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
Пратите нас
Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да Запад врши невероватне притиске на Србију зато што се није придржала санкцијама против Русије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

"Ми то знамо и из сопствених информација, и од руководства Србије, и да су то потпуно реални, брутални притисци, конкретно завртање руку и покушаји гушења земље и њене воље, потпуно игнорсање њених интереса", рекао је Боцан-Харчено у интервјуу за Политику.
Навео је да Русији такво понашање делује потпуно, како је рекао, "дивље" и оценио да су ЕУ, НАТО и САД збацили маске и поново показали своју праву политику.
"Ми одлично разумемо тај невероватан притисак Запада на Београд и тежак положај у коме се Србија налази", рекао је Боцан-Харченко.
Додао је да Русија високо цени принципијелну линију коју Србија чува у непризнавању и неприхватању антируских санкција.
Говорећи о изјави председника Русије Владимира Путина у којој је питање Донбаса повезао са КиМ, руски амбасадор је рекао да није пракса Москве да се коментаришу изјаве председника и истакао да нема и не може бити никакве промене позиције Русије према косовском питању.
"Ми Косово не признајемо и најактивније подржавамо Београд у међународним форумима, пре свега у Савету безбедности УН", истакао је Боцан-Харченко. Према његовим речима, све што се тиче наводне промене руског става измишљено је са циљем да се покваре односи Москве и Београда и да би се Србија приклонила антируским мерама.
На питање да ли искључује могућност да повезивање питања Крима, Донбаса и КиМ ипак може бити део дипломатског пакета, односно трговине између Москве и Вашингтона, Амбасадор Русије је одговорио да то не постоји ни у назнакама, да су двоструки стандради очигледни, да Запад нема аргументе и да никада нису могли да објасне свој став према КиМ, Криму или Донбасу.
"Ми ова питања такође не доводимо у везу, то су различити контексти и историјске околности, мада је Косово пружило преседан. Само указујемо да су, за разлику од Косова, на Криму и у Донбасу били одржани референдуми где је исказана воља народа, што је послужило као темељ за признање независности и уклапа се у основе међународног права", истакао је Боцан-Харченко.
Он је рекао да на КиМ није било референдума.
"Штавише, оружани сукоб на Косову је био завршен пре готово деценију и прегооври су били у току, док су житељи Донбаса били од 2014. стално суочени са претњом физичког уништавања", рекао је руски амбасадор, а пренео Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала