- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Хвала деди на победи: Бесмртни пук у бескрајној колони на улицама Москве /фото, видео/

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаБесмртни пук у Москви
Бесмртни пук у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
Пратите нас
Река људи креће се централним улицама Москве ка Црвеном тргу, носећи портрете својих предака страдалих у Другом светском рату, а по прогнозама организатора ове године број учесника може достићи цифру од милион људи.
Упркос лошем времену, Московљани прелазе пут дуг око седам километара носећи портрете ратних хероја и кличући: "Слава Русији, слава Белорусији!" и "Хвала деди за победу". Москвом се пролама и победоносно: "Урааа!".
Са разгласа се чује музика, а певају се родољубиве песме - "Смугљанка", "Каћуша" и друге.
Дуж руте постављени су пунктови са пољским кухињама на којима учесници могу да се окрепе. У великим лонцима кува се каша од хељде и дели се пролазницима, а од волонтера могу да добију флаширану воду и по потреби медицинску помоћ.
У традиционалном маршу Московљани носе руске и белоруске заставе, као и Георгијевске ленте, које су симбол отпора и победе над нацизмом.
На сваком кораку волонтери деле заставице и друга случна обележја. Атмосфера је свечана, а мере безбедности су појачане.
Многи носе и транспаренте са великим словом "З", симболом руске војне специјалне операције у Украјини, и натписом: "За наших".
На улице су изашли и стари и млади, чак и деца, а у шетњи "Бесмртног пука" традиционално учествује и председник Русије Владимир Путин, носећи портрет свога оца.
Шетња „Бесмртног пука“ после трогодишње паузе изазване пандемијом вируса корона поново се одржава у Русији на Дан победе, а у главном граду Русије одржава се преко 100 тематских манифестација, од концерата до изложби посвећених Другом светском рату.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала