- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Макрон на конференцији са Шолцом: Циљ нам је да примирје у Украјини наступи што пре

© AP Photo / Hannibal HanschkeПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
Пратите нас
Француска и Немачка намеравају да издејствују што скорије успостављање примирја у Украјини које ће омогућити да се приведу крају руско-украјински преговори са циљем постизања мира, изјавио је француски лидер Емануел Макрон.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Оно што желимо да остваримо је што скорији прекид ватре који ће омогућити да се доврше започети преговори између делегација Руске Федерације и Украјине, како би био успостављен мир и одрживо повлачење руских снага. То је наш циљ. Желимо да помогнемо Украјини да води преговоре под оним условима које ће сама дефинисати“, рекао је председник на конференцији за новинаре са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Берлину.

У исто време, Макрон није искључио могућност да би Велика Британија могла да „пронађе своје место“ у новом европском политичком естаблишменту. Он је раније данас изјавио да би процес уласка Украјину у ЕУ могао да траје неколико година или чак и деценија. С тим у вези, позвао је на стварање новог „европског политичког естаблишмента“ који би могао да прими Украјину у своје редове.
„Та заједница је начин да се пронађе други облик сарадње са земљама попут Британије која је одлучила да напусти ЕУ, али која може да пронађе своје место у тој новој политичкој заједници“, оценио је он, наводећи да ће идеја о стварању нове европске политичке заједнице бити једна од тема о којој ће, заједно са Шолцом, разговарати са украјинским председником Владимиром Зеленским.

О антируским санкцијама

Он се осврнуо и на питање нових антируских санкција, рекавши да ће председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен размотрити вечерас услове за њихово усвајање током посете Будимпешти.
„Настављамо да размењујемо мишљење са колегама о теми санкција. Председница ЕК ће данас у Будимпешти моћи да разговара са мађарским премијером Виктором Орбаном и другим мађарским колегама о могућностима за јачање међусобног поверења, како би напредовали ка новом пакету санкција“, констатовао је Макрон.
Према његовим речима, „ефикасност подршке која се пружа Украјини зависи од јединства Европе и чврстине њеног одговора када је реч о санкцијама одређеним секторима и неким представницима Русије“.
Говорећи о самиту ЕУ-Западни Балкан, Макрон је рекао да ће он бити одржан у јуну. „Договорили смо се да у јуну одржимо самит о Западном Балкану, који ће се одржати пре самита ЕУ“, додао је француски лидер.
Грб на згради Савета Федерације Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
РУСИЈА
Руски сенатор: Русију неће сломити ни шести ни седми пакет санкција
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала