- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Овације Путину на Паради /фото/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПрослава Параде победе у Москви
Прослава Параде победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
Пратите нас
Свечана војна парада у Москви је завршена. Руски војници су напустили Црвени трг уз марш „Опроштај Словенкe“, а председник Русије Владимир Путин испраћен је аплаузима и бурним овацијама. Узвратио је осмехом и отпоздравио махањем. Публика је скандирала његово име, као и „Русија, Русија“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У Паради је учествовало 11.000 војника и 131 јединица савременог наоружања, а механизовану колону традиционално је предводио легендарни тенк Т-34-85.
У част 77. годишњице победе у Другом светском рату било је предвиђено да Црвени трг симболично прелети и 77 авиона и хеликоптера, али је ваздушни део параде отказан због лоших временских прилика.
© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаПрослава Дана победе у Москви – тенк Т-34-85
Прослава Дана победе у Москви – тенк Т-34-85 - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
Прослава Дана победе у Москви – тенк Т-34-85
Параду је традиционално примио министар одбране Сергеј Шојгу, а парадом је командовао командант Копнене војске генерал армије Олег Саљуков. Они су испред трупа прошли у кабриолетима руске производње „Аурус“.
На оклопним транспортерима „Ракушка“ прошла је и парадна јединица учесника војне специјалне операције у Украјини. Путин је у свом говору прецизирао да је реч о јединици која је стигла из Донбаса, из зоне борбених дејстава.
Обраћајући се војницима, Путин је истакао да се они боре за свој народ у Донбасу и за безбедност своје отаџбине.
Руски председник је својим говором „разбио“ спекулације западних медија, који су у својим прогнозама ишли из крајности у крајност, од тога да ће Путин на Дан победе прогласити крај сукоба у Украјини до тога да ће прогласити рат Украјини и објавити општу мобилизацију.
Међутим, Путин је, уместо тога, само указао на чињенице и на претње које ствара НАТО на границама Русије, због чега је Русија била приморана да пружи превентивни отпор агресији. То је, како је рекао, била изнуђена, благовремена и једина исправна одлука, одлука суверене, јаке и самосталне земље.
© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаВелика Парада победе у Москви
Велика Парада победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
Велика Парада победе у Москви
Он је истакао и херојство руског народа кроз историју, истичући да је земља поносна на непокорену генерацију победника, те да је њен дуг да чува сећање на све оне који су сломили нацизам.
Први пут за Дан победе представљен је ракетни системи „Торнадо-Г" са аутоматизованим системом управљања, а Црвеним тргом и касније улицама Москве прошла је и друга најсавременија војна техника: противваздушни ракетни системи С-400, „Тор М2“ и ПВО системи „Бук М3“, као и оперативно-тактички ракетни системи „Искандер М“.
Публика је имала прилике да види и тенкови нове генерације Т-14 „Армата“ и Т-90М „Прорив“, борбена возила пешадије БМП-2 „Бережок“, БМП-3 и нову генерацију „Курганец 25“, као и савремена оклопна возила „Тајфун К“ и „Тајфун ВДВ“. Посебна посластица били су и „Тигар М“ са борбеним модулом „Арбалет“ и јединствени аутономни стратешки лансирни ракетни системи РС-24 „Јарс“ који чине део нуклеарних снага Русије. Главним московским тргом прошао је и борбени вишенаменски роботски систем „Уран 9“ и друга војна техника.
Ипак, главне звезде највећег руског националног празника – Дана победе су ветерани из Другог светског рата, којима се указује посебна почаст. Ове године је 590 ратних ветерана пратило војну параду на Црвеном тргу. О њима су бринули организатори, али и лекари, док су им Московљани традиционално поклањали црвене каранфиле.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићПрослава Параде победе у Москви
Прослава Параде победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
Прослава Параде победе у Москви
Москва ове године није позивала стране лидере на Параду победе у Москви, с обзиром да је пракса да се они позивају само на јубилеје.
Војну параду пратило је скоро 1.300 акредитованих новинара из целог света, док је руски Први канал уживо преносио дешавања са Црвеног трга.
Да би гледаоци крај малих екрана могли да детаљно виде сваку колону, свако војно возило, па чак и сваку гусеницу, екипа те телевизијске куће се недељама за то припремала, а распоредила је камере и микрофоне готово свуда – чак 40 камера постављено је само на главном московском тргу. Специјалне камере су биле инсталиране и у војну технику и у точкове, па чак и у калдрму Црвеног трга.
Такође, мере безбедности су значајно појачане не само у Москви, већ и у другим градовима.
Дан победе над фашизмом традиционално се слави широм Русије, док се параде одржавају у 28 руских градова и на њима учествује око 65.000 људи, 2.400 јединица наоружања и више од 460 авиона и хеликоптера.
Само у Москви биће одржано више од 100 манифестација посвећених 77. годишњици победе у Другом светском рату, а поред војне параде, један од главних догађаја је акција Бесмртни пук, на којој Руси носе фотографије својих предака који су страдали у том рату.
У Другом светском рату СССР је поднео огромну жртву и изгубио 27 милиона људи.
Председник Русије Владимир Путин на војној паради у част 77. годишњице победе у Другом светском рату - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
РУСИЈА
Цео Путинов говор са Параде победе: Све поруке руског председника /видео/
Mедаље ветерана Великог отаџбинског рата - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
РУСИЈА
Парада победе без црвеноармејца који је ослобађао Југославију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала