- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин формирао радну групу за израду нових механизама за међународна плаћања

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
Пратите нас
Руски лидер Владимир Путин наложио је формирање радне групе за израду нових механизама у области девизне регулације и међународних обрачуна.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Председников налог објављен је на званичном порталу за правне информације.
Како се прецизира, та структура, коју предводи помоћ руског председника Максим Орешкин, биће координационо тело и осигураће ефикасну сарадњу између федералних, регионалних и других органа власти и организација уз спровођење државне политике за питања девизне регулације и међународних обрачуна.
Међу главним задацима нове радне групе је израда плана за формирање инфраструктуре плаћања између Русије и партнера из пријатељских земаља, „укључујући у руским рубљама или националним валутама таквих земаља“. Исто важи и за формирање инфраструктуре за плаћања са уговорним странама из непријатељских земаља.
Радна група, коју, између осталог, чине председница Централне банке Елвира Набиулина, министар за економски развој Максим Решетњиков и министар финансија Антон Силуанов, такође ће развити мере девизног регулисања „како би се осигурала равнотежа понуде и тражње у трансакцијама на девизном тржишту“. Она ће радити и на низу других питања, укључујући на смањењу „ризика повезаних са обуставом операција са страним активама Руске Федерације“.

Плаћање гаса у рубљама

Русија је 24. фебруара започела специјалну војну операцију у Украјини, након чега је Запад увео санкције без преседана против Русије. Као одговор на замрзавање руских актива и златних резерви у иностранству председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама.
Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији.
Вентил у гасној компресорској станици   - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
РУСИЈА
Десет европских земаља отворило рачуне у рубљама за плаћање руског гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала