- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

РПЦ: Признајемо искључива права Српске православне цркве у Северној Македонији

© AFP 2023 / ALEXANDER KHUDOTEPLYРуска православна црква
Руска православна црква - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
Пратите нас
Руска православна црква (РПЦ) признаје искључива канонска права Српске православне цркве (СПЦ) у Северној Македонији, поручио је секретар Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, протојереј Игор Јакимчук.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Став РПЦ ће, пре свега, узети у обзир приступ том проблему Српске цркве, којој и даље признајемо искључива канонска права у Северној Македонији“, изјавио је он.

Васељенска патријаршија саопштила је раније да признаје такозвану цркву Северне Македоније као православну и да је прима у заједницу хришћанских православних цркава.
Како се наводи у саопштењу, Константинопољ је признао назив те Цркве као „Охридска“ (што значи подручје њене јурисдикције само у границама територије државе Северне Македоније) и искључује употребу термина македонска као и било које изведенице из тог термина.
Васељенски патријарх Вартоломеј - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
ДРУШТВО
Васељенска патријаршија признала "македонску цркву" за канонску, али не и аутокефалну
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала