- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Си Ђинпинг: Европа треба да подржи Русију и Украјину у постизању мира

© AP Photo / UN Web TVСи Ђинпинг
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
Пратите нас
Европљани треба да узму у своје руке питање безбедности, а европске стране су дужне да подрже Русију и Украјину у постизању мира путем преговора, изјавио је председник Кине Си Ђинпинг у разговору с канцеларом Немачке Олафом Шолцом.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Лидери двеју земаља разговарали су посредством видео-везе. Си Ђинпинг и Олаф Шолц су, поред билатерналне сарадње и дијалога Европске уније и Кине, отворено разменили мишљења о ситуацији у Украјини.
„Кина је увек била на страни мира, увек је самостално доносила одлуке, а такође је стално на свој начин доприносила помирењу и одржавању преговора, смањењу напетости ситуације“, рекао је Си Ђинпинг, а преноси Централна телевизија Кине.
Према његовим речима, ситуација у Украјини поново подстиче Европу да се одлучно бави својом безбедношћу.
„Неопходно је свим снагама избегавати заоштравање сукоба и његово ширење, који могу да доведу до непоправљиве ситуације“, додао је кинески председник.
Си Ђинпинг је, такође, навео да Европа треба да искористи историјску и политичку мудрост и да посвети пажњу дугорочној европској стабилности, те да тежи томе да на одговоран начин решава проблеме.
„Европљани треба да узму безбедност Европе у своје руке. Кинеска страна се залаже за то да Европа игра позитивну улогу у процесу доприношења помирењу и одржавању оквира безбедности“, навео је Си Ђинпинг.
Према његовим речима, „Кина поздравља све напоре међународне заједнице који доприносе примирју и преговорима“.
Председник Русије Владимир Путин на војној паради у част 77. годишњице победе у Другом светском рату - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
РУСИЈА
Цео Путинов говор са Параде победе: Све поруке руског председника /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала