- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија се на време одупрла агресији, то је била једина исправна одлука

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПрезидент РФ В. Путин на военном параде в честь 77-й годовщины Победы в ВОВ
Президент РФ В. Путин на военном параде в честь 77-й годовщины Победы в ВОВ - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
Пратите нас
Русија је унапред пружила отпор агресији, то је била једина исправна одлука, која је донета на време, рекао је данас председник Русије Владимир Путин, обраћајући се учесницима Параде победе, која се одржава на Црвеном тргу у Москви, поводом 77. годишњице Победе у Великом отаџбинском рату.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Видели смо како се проширује војна инфраструктура, како су почеле да раде стотине иностраних саветника, редовне испоруке најсавременијег наоружања из земаља НАТО-а. Опасност је расла из дана у дан. Русија је пружила отпор агресији као упозорење – то је била изнуђена, благовремена и једина исправна одлука, одлука суверене, јаке и самосталне земље“, рекао је Путин.
Руски председник је упозорио на то да је НАТО почео војно да осваја територије које се граниче с Русијом, те да је све указивало на то да ће борба против неонациста бити неизбежна.

„Земље НАТО-а нису хтеле да нас чују, што значи да су заправо имале потпуно друге планове, и ми смо то видели. Отворено се припремала нова казнена операција у Донбасу, инвазија на наше историјске територије, укључујући Крим“, истакао је Путин.

Према речима руског лидера, САД су после распада Совјетског Савеза почеле да говоре о својој ексклузивности, понижавајући цео свет и своје сателите. „Русија је, међутим, друга земља“, нагласио је Путин.

Војници у Донбасу боре се на својој земљи

Обраћајући се војницима који се боре против нацизма у Донбасу, Путин им је поручио да се сада боре за своје сународнике у Донбасу, за безбедност своје домовине Русије.

„Сада се обраћам Оружаним снагама и устаницима Донбаса. Борите се за домовину, за њену будућност, за то да нико не заборави лекције Другог светског рата, за то да у свету не буде места за џелате и нацисте“, рекао је Путин.

Путин је нагласио да се устаници Донбаса и руски војници боре на својој земљи.
„Данас се устаници Донбаса заједно с борцима руске армије боре на својој земљи. Тамо где су непријатеља рушили ратници Свјатослава и Владимира Мономаха, војници Румјанцева и Потемкина, Суворова и Брусилова. Где су до смрти стајали хероји Великог отаџбинског рата, Николај Ватутин, Сидор Ковпак, Људмила Павличенко“, рекао је Путин.

Запад укинуо традиционалне вредности којих се Русија неће одрећи

Према његовим речима, на Западу се сада уздижу издајници, а прецртава се храброст оних који су страдали за победу.
Руски председник је нагласио да се Русија никада неће одрећи традиционалних вредности, поштовања према свим народима и културама, хиљадугодишњих вредности које су на Западу одлучили да укину.
„Таква вештачка деградација је постала основа за циничне фалсификације историје Другог светског рата, распиривања русофобије, уздизања издајника, ругања сећањима на жртве, прецртавања храбрости оних који су извојевали Победу и страдали за њу“, рекао је Путин.

Снага Русије је у јединству њених народа

Председник Русије је изјавио да је земља поносна на непокорену генерацију победника, те да је њен дуг да чува сећање на све оне који су сломили нацизам.
„Деветог маја 1945. године заувек је уписано у светску историју као тријумф нашег јединственог совјетског народа, његове кохезије и духовне снаге, неизмерног подвига на фронту и у позадини. Дан победе је близак и драгоцен свакоме од нас, у Русији нема породице коју није спалио Велики отаџбински рат. Сећање на то не тамни“, рекао је Путин.
Он је подсетио да на Дан победе у бесконачном току „Бесмртног пука“ деца, унуци и праунуци хероја Великог отаџбинског рата „носе фотографије својих рођака, погинулих војника који су заувек остали млади и ветерана који су нас већ напустили“.
„Поносни смо на непокорену храбру генерацију победника, оних чији смо ми наследници. Наш дуг је да чувамо сећање на оне који су сломили нацизам, који су нам завештали да будемо будни и да учинимо све да се ужас глобалног рата не понови“, рекао је Путин.
Према његовим речима, данас се руски борци разних националности боре заједно и штите једни друге од мина и гелера, као рођена браћа. „У томе је снага Русије“, нагласио је руски председник.
„Велика, несаломива снага нашег јединственог, многонационалног народа. Данас ви штитите оно за шта су се борили очеви, дедови, прадедови. За њих су виши смисао живота увек били добробит и безбедност домовине. И за нас, њихове наследнике, преданост Отаџбини јесте главна вредност, нада, ослонац за независност Русије. Они који су сломили нацизам у Великом отаџбинском рату дали су нам пример херојизма за сва времена. То је генерација победника, а ми ћемо се увек равнати према њима“, рекао је Путин.

Посебна подршка породицама војника страдалих у Донбасу

Руски председник је нагласио да је погибија сваког војника и официра велика туга и ненадокнадив губитак за све рођаке и ближње. Он је истакао да ће посебна подршка бити пружена деци војника који су погинули и рањени у Донбасу.
„Држава, региони, предузећа, јавне организације, учинили су све да би те породице биле збринуте“, рекао је Путин и додао да је данас потписао председнички указ о подршци породицама војника страдалих у Донбасу.
Председник је, такође, пожелео што бржи опоравак рањеним војницима и официрима и захвалио лекарима, медицинским сестрама и другом особљу војних болница за предани рад
„Дубоки наклон вама који се борите за сваки живот. Често под гранатама, на првој линији фронта, не жалећи себе“, додао је Путин.
Минутом ћутања уочи почетка Параде победе одата је пошта свим војницима који су страдали током руске специјалне војне операције у Украјини.
Председник Русије Владимир Путин је у обраћању грађанима 24. фебруара подсетио на странице историје повезане с Великим отаџбинским ратом, наводећи да је тада, 1940. и 1941. године, Совјетски Савез покушавао да спречи, или макар да одложи почетак рата, да је покушавао буквално до последњег тренутка да не изазове потенцијалног агресора, „не реалузујући, или одлажући очигледно непоходна дејства како би се припремио за одбијање неизбежног напада" и то је довело до тога да су предузета дејства на крају "већ катастрофално закаснила".
Према речима председника Русије, „непријатељ је заустављен, а потом и сломљен, али уз колосалну цену". Грешка је, како је рекао, била последица покушаја да се агресор ублажи, и она је скупо коштала совјетски народ. Руски лидер је нагласио да Русија неће допустити такву грешку и по други пут, јер на то нема право".
Прослава Дана победе у Москви – тенк Т-34-85 - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
РУСИЈА
Парада победе у Москви: 11.000 војника, 131 јединица копнене технике и важна Путинова порука /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала