Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кон: Добра епидемиолошка ситуација након празника

© Sputnik / Дејан СимићПредраг Кон
Предраг Кон - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2022
Пратите нас
Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да је епидемиолошка ситуација после празника добра.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Кон је за РТС рекао да су прошли празници и да су јуче регистроване нешто веће епидемијске бројке у односу на 2. мај, али да је проценат позитивних нижи, што је свакако добро.
„Добро су прошли ови празници, стабилна је епидемиолошка ситуација“, додао је Кон.
Он је рекао и да улазимо у туристички период, као и да ће наши држављани путовати, али и да ће странци долазити у Србију и да ће сигурно доћи до циркулације вируса и да треба бити опрезан.
Кон је напоменуо да се раније мислило да је у летњем периоду готово немогуће да се уздигне талас, али да је искуство показало и први пут и други пут да вирус има сезонски карактер, али да он није тако видљив.
Указао је да није тачно да немамо противепидемијске мере, већ су оне сведене на снажну препоруку.
„Треба разликовати да ли је нешто потпуно укинуто или није. Обавезно је још ношење маски у здравственим установама. То прави проблеме са пацијентима у неким здравственим установама који упорно неће да ставе маску када улазе“, рекао је Кон.
Говорећи о приступу у Кини, рекао је да он екстреман и према његовом мишљењу потпуно непримењив у нашим условима, као и да они и даље имају затварање карантинског типа.
Навео је да се поставља питање колико је то неопходно, јер је све јасније да омикрон сој корона вируса врло брзо мутира, као и да се већ у пет подваријанти појављује.
„Сви они могу да прескоче имунитет што је јако занимљиво, и имунитет од прележане болести и од вакцине. Од вакцине се не може добити она ефективност каква је била на почетку, па ако пратите ове подваријанте, вакцина је имала мању ефективност код сваке следеће“, додао је Кон.
Нагласио је да очекују да ће са новим вакцинама које се буду пред јесен појавиле да буде одговарајућа препорука за вакцинацију.
Појаснио је да се четврта доза вакцине сада препоручује старијима од 60 година, али и имунокомпромитованима, онима који примају неку терапију или су дијабетичари, на хемодијализи, као и онколошки пацијенти.
„Највероватније ће се вакцина некако променити, за сада немамо јасне сигнале да је то баш на видику. Очекује се на јесен“, додао је Кон, преноси Танјуг.
Такође је указао да се не може очекивати од СЗО да одјави пандемију, јер постоје делови света у којима је озбиљна епидемиолошка ситуација, док је у другим деловима мирнија.
„Ми се сада налазимо у ситуацији када најснажније треба препоручивати вакцинацију, јер још увек имамо половину становништва невакцинисано, у градовима је много боље него у руралним срединама“, рекао је Кон.
Сматра да ће корона вирус још годинама да буде „мора човечанства“, али не у оном степену како је до сада било.
„Ми ћемо имати проблема са корона вирусом“, закључио је Кон и додао да ћемо видети да ли ће се вакцина годишње примати као сезонска.
Коронавирус, заштита деце - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
СВЕТ
Италијани неће да скину маске, деца постала зависна
Тестирање у околини Пекинга - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
СВЕТ
Пекинг пооштрава корона мере
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала