- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Одлука која може угрозити здравље становништва у Европи: СЗО може затворити канцеларију у Москви

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛого Светске здравствене организације на улазу у њено седиште
Лого Светске здравствене организације на улазу у њено седиште - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2022
Пратите нас
Регионална канцеларија Светске здравствене организације (СЗО) за Европу усвојила је резолуцију којом се предлаже да се анализира могућност премештања канцеларије СЗО за борбу против незаразних болести из Москве, где се тренутно налази.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Резолуција је усвојена на специјалној седници, посвећеној ситуацији у здравству Украјине. Нацрт резолуције иницирало је више од 35 земаља-чланица организације.

За нацрт резолуције гласале су Украјина, Грузија, Турска, Молдавија, Израел, као и земље Европске уније. Против резолуције су гласале Русија, Белорусија и Таџикистан, док су биле уздржане Јерменија и Казахстан. Резолуцијом се предлаже директору Европске регионалне канцеларије СЗО Хансу Клугеу да анализира могућност пребацивања канцеларије за превенцију и контролу незаразних болести „изван Русије“.

Поред тога, предлаже се да се обустави одржавање свих регионалних састанака, конференција и семинара у Русији док се не заврши специјална војна операција.

Резолуција искључиво политичке природе

Заменик министра здравља Русије Андреј Плутницки, који је присуствовао седници путем видео-линка, усвајање резолуције би могло да угрози здравље становништва у Европи.
„Усвајање резолуције неминовно ће довести до ограничавања програма за пружање медицинске помоћи заинтересованим земљама, урушавања међусобне сарадње која се одвија у интересу осигуравања здравља становништва европског региона СЗО и целог света, што није у складу са повељом СЗО“, рекао је Плутницки.
Поменута резолуција СЗО је припремљена на захтев Украјине.
Како је саопштио помоћник министра здравља Русије Алексеј Кузњецов, усвајање резолуције СЗО неће имати негативан утицај на пружање медицинске помоћи у Русији и снабдевање руских грађана лековима, као ни на ток научних истраживања и хуманитарну активност земље.
По његовим речима, усвојена резолуција је искључиво политичке природе. Тачке које садржи имају за циљ уништавање сарадње у здравственој сфери у европском региону СЗО, док је сама резолуција у супротности са уставом СЗО и задацима које организација извршава.
„Сигурни смо да здравствени сектор, медицина треба да буду изван политике. Лекари пружају медицинску помоћ, спасавајући животе, независно од политичке ситуације и независности од националности, места становања и политичких ставова пацијената“, рекао је Кузњецов.
Лого Светске здравствене организације на улазу у њено седиште - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
СВЕТ
СЗО препоручила Украјини да уништи опасне патогене у лабораторијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала