- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Порасле камате на кредите

© Фото : PixabayНиска привредна активност ЕУ довела до ниског Еурибора и ниских каматних стопа
Ниска привредна активност ЕУ довела до ниског Еурибора и ниских каматних стопа - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2022
Пратите нас
Каматне стопе на нове кредите привреди и становништву благо су порасле ове године у односу на крај 2021. године. Према подацима Народне банке Србије, динарски кредити за привреду скупљи су за 0,6 процентних поена, док су за грађане скупљи за 0,2 процентна поена.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како прецизирају из НБС, камате пословних банака на нове динарске кредите привреди повећане су у односу на крај прошле године на 3,6 одсто у марту, а на кредите становништву на 8,4 одсто.
На ове цене су се вероватно одразили ефекти претходног заоштравања монетарних услова путем просечне репо стопе централне банке.
Подсећају да су претходних месеци умерено пооштравали монетарне услове, како би ограничили њихове ефекте на остале цене преко инфлационих очекивања.
Ефекти априлског повећања референтне каматне стопе још увек не могу да се сагледају. Народна банка Србије је у априлу подигла референтну каматну стопу за 0,5 процентних поена, на 1,5 одсто. Може да прође, кажу, и неколико месеци док се не изврши пренос референтне стопе на камате на кредите, преносе Новости.
Напомињу да у условима појачане конкуренције у банкарском сектору и настојања банака да задрже клијенте, део повећања референтне камате банке могу да компензују смањењем својих маржи.
Поводом повећања кључне камате америчких Федералних резерви, из НБС истичу да не очекују значајније ефекте по основу те одлуке.
Српски динари - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Колики је јавни дуг Србије
Економска криза - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
ЕКОНОМИЈА
„Светска банка“ открива како ће глобална криза утицати на Србију и да ли ће инфлација да убрза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала