- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Српском народу у Црној Гори прети нестајање – тражимо заштиту“: Отворено писмо председнику Србије

© Sputnik / Александар МилачићЦрногорска капа
Црногорска капа - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2022
Пратите нас
Водеће српске организације из области културе, науке и медија у Црној Гори упутиле су отворено писмо председнику и премијерки Србије Александру Вучићу и Ани Брнабић где траже заштиту од очигледно пројектоване асимилације и дискриминације које озбиљно прете да трајно поремете националну, верску и језичку структуру српског становништва у Црној Гори.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Писмо које потписују Српски национални савјет Црне Горе, Удружење књижевника Црне Горе, Институт за српску културу, Матица српска – друштво чланова у Црној Гори, Удружење новинара Црне Горе, Српски покрет „Његош“ и С-Медији у Црној Гори, преносимо у целости:
"Поштовани господине предсједниче,
Као представници српских организација из области културе, науке и медија у Црној Гори принуђени смо да од вас, званичних представника државе српског народа, затражимо заштиту од очигледно пројектоване асимилације и дискриминације које озбиљно пријете да трајно поремете националну, вјерску и језичку структуру српског становништва у Црној Гори.
Положај српског народа у Црној Гори је изузетно сложен и показује да утврђена већинска воља грађана на посљедњим парламентарном изборима не омогућава промјену вишедеценијског поништавања идентитета српског народа у Црној Гори. Ни након више од петнаест година од насилног издвајања Црне Горе из заједничке државе са Србијом и скоро толико времена од доношења новог Устава, српски народ нема ријешен уставно-правни статус, нити, нажалост, то још увијек не захтијевају наши политички представници.
У овом тренутку Срби у Црној Гори немају могућност да користе ни права мањинских народа, иако знамо да су Срби конститутивни народ, али ни могућност да себи обезбиједе оно што су снагом државне моћи за себе већ оствариле све националне заједнице које живе у њој. Срби наводно припадају православној већини гдје Црногорци (Монтенегрини) добијају све, а Срби само промјену идентитета. Исти је случај и са Српском православном црквом која, иако са далеко већим бројем вјерника, једина од традиционалних цркава нема ријешен статус, па се чини да је само питање времена када ће се поновити притисак државе на српске светиње, цркве и манастире.
Српском народу у Црној Гори пријети тихо нестајање уколико не буде снажног културног у економског повезивања са својим сународницима у Републици Србији и Републици Српској. Наша очекивања нијесу усмјерена на било каквој доминацији , како се у Црној Гори то жели представити, већ искључиво на остваривање слобода и једнакости по универзалним стандардима који једнако важе за све заједнице и грађане. Међутим, то у овом тренутку није могуће. Поред тога што гасе српске медије и српске организације, затамњују канале српских националних телевизија и промовишу очигледни фалсификати када је у питању историјска постојаност српског народа, готово у потпуности су смишљено прекинути односи са матицом српског народа и нама блиским земљама.
Дуго чекана одлазећа Влада Црне Горе није урадила баш ништа да се односи Црне горе и Србије поправе и устабиле. Потврдила је све одлуке претходне Владе које су донесене мимо већинске воље грађана и наставила маћехински однос према српском народу посебно на подручју права, слободе, културе и образовања.
Драга браћо и сестре,
У потпуности смо свјесни тренутка у којем вам се обраћамо и тешкоћа које су очигледне и које ужасно пријете да зауставе замах стабилизације и напретка Србије и српског народа али вас ипак молимо да не заборавите на нас Срне у Црној Гори који живимо у условима непризнатог народа.
Срби у Црној Гори су јединствени у жељи за нераскидивом повезаношћу са својим сународницима у Републици Србији и Републици Српској са којима нас у овом тренутку дијеле вјештачки постављене границе. Нажалост, неразумијевање и супротстављеност лидера политичких странака у Црној гори које подржава српски народ, умањује утицај и снагу српског народа за шта се мора пронаћи решење.
Од вас молимо и очекујемо сваку врсту помоћи кроз интензивирање билатералних односа са Црном Гором на остваривању легитимних права и потреба српског народа, а до тог времена и по могућности наставак материјалне помоћи како би се у Црној Гори очувале културне, научне и медијске организације српског народа".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала