- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Тектонске промене у Европи и одмах оштре реакције: „Није фер!“

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIУЕФА
УЕФА - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2022
Пратите нас
Европска фудбалска асоцијација (УЕФА) објавила је да ће од сезоне 2024/25 доћи до промена у формату такмичења у њеној организацији које се највише односе на начин квалификовања, за шта више неће бити пресудан национални коефицијент.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Додатна промена се односи на Лигу шампиона у којој ће играти 36, у односу на садашње 32 екипе и сви ће бити рангирани на једној табели, иако неће играти сви међусобно, што је случај и са Лигом Европе и Лигом конференција.
Нова два места добиће најјаче лиге Европе, односно два клуба би то право стицали кроз коефицијенте из претходне сезоне, не из укупног петогодишњег збира како је било до сада, а који кроз своје лиге нису стигли до Лиге шампиона.
Укупно, биће места за још четири екипе, три из елитних и једну из нижерангираних лига.
На то је реаговало удружење Фудбалских навијача Европе које се противи таквом плану истичући да није фер и да је против принципа спортских мерила, а то саопштење је потписало 38 група из 14 земаља Европе.
„План дозвољава клубовима да се пласирају на основу своје историје, то није фер и није у складу са спортским мерилима. Додавање утакмица за европска такмичења ће угрозити националне лиге, учврстити доминацију богатих клубова и довести до досадног фудбала. Додатне утакмице ће бити притисак за већ натрпане домаће календаре, а навијачи ће морати да троше више новца да би пратили свој тим“, наведено је у саопштењу.
Сваки клуб, према новим правилима, играће по осам утакмица, четири на свом терену и четири у гостима.
УЕФА је предвидела постојање „десет европских недеља“, осам за Лигу шампиона и две додатне за Лигу Европе и Лигу конференција.
Пут до осмине финала Лиге шампиона ће такође бити другачији – осам првопласираних тимова иде директно, а тимови од девете до 24 позиције ће играти у баражу који ће дати преосталих осам учесника.
Навијачи су навели и да ће одлука УЕФА утицати на облик игре за генерације, утицаће на све лиге, клубове и навијаче, уз захтев да навијачи добију право гласа и да УЕФА не доноси одлуке које нису договорене са навијачима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала