Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић се састао са немачким изаслаником за Западни Балкан: Шта Берлин тражи од Србије /фото/

© Tanjug / ZORAN ZESTICПредседник Србије Александар Вучић састао се са специјалним изаслаником Савезне владе СР Немачке за државе Западног Балкана Мануелом Сарацином.
Председник Србије Александар Вучић састао се са специјалним изаслаником Савезне владе СР Немачке за државе Западног Балкана Мануелом Сарацином. - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2022
Пратите нас
Специјални изасланик немачке владе за Западни Балкан Мануел Сарацин затражио је да се српска спољно-политичка агенда усклади са европском, разумевајући при том ситуацију и чињеницу да то не може увек онако како би неки желели, пренео је председник Александар Вучцић део разговора са Сарацином.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

"Јасно је изнео став и то чини сваки представник ЕУ и западног света. Немојте да имате илизује да ће неко то да прескочи. Не знам да ли су то ставили у саопштење, али тражио је, то је логично понашање”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у Нересници код Кучева да ли је Сарацин тражио да Србија усклади став са спољнополитичком агендом ЕУ.
Вучић је у разговору са Сарацином, како је раније саопштено, истакао да ће Србија још интензивније наставити да следи свој европски пут.
Он је изразио очекивање да ће ангажман Сарацина дати додатни замах сарадњи међу земљама Западног Балкана, што би у знатној мери допринело очувању мира и стабилности у региону, саопштила је прес служба председника.
Сарацин је истакао да ће политика проширења и рад на снажењу сарадње међу државама Западног Балкана бити један од приоритета немачке спољне политике у наредним годинама, при чему је нагласио жељу и за јачим ангажманом целе Уније у нашем региону.
Вучић је нагласио да је Србија својим озбиљним и одговорним приступом регионалној политици препозната као поуздан и одговоран партнер у региону, посвећен политичком дијалогу и даљем развоју регионалних односа у свим областима.
У том смислу, председник је истакао да Србија придаје велики значај Берлинском процесу, као форуму за јачање регионалне сарадње, унапређење процеса помирења и превазилажење наслеђених проблема из прошлости, као и форуму који пружа подршку евроинтеграцијама Западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере.
„Србија се снажно ангажује у свим активностима организованим у оквиру Берлинског процеса, а иницијатива „Отворени Балкан“ представља још један проактивни приступ наше земље регионалном повезивању“, нагласио је председник и додао да је од кључног значаја да се ови напори препознају и у самој Европској унији, како би се земљама региона пружили подстицај и охрабрење на европском путу.
Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, саговорници су се сагласили да је разговор једини прави пут за решавње отворених питања, као и за постизање одрживог договора.
Вучић је нагласио да очекује конструктивну подршку дијалогу и проналаску компромисног решења које ће омогућити трајну стабилност региона уз примену постојећих договора, а пре свега формирања Заједнице српских општина, које изостаје већ више од 9 година.
Говорећи о економској сарадњи, председник је поновио да је Немачка највећи спољнотрговински партнер Србије и да је наша земља заинтересована за додатно јачање ове сарадње, будући да се Србија све више профилише као једна од најатрактивнијих и најсигурнијих светских дестинација за инвестирање.
Председник је нагласио да се Србија залаже за пуну и доследну примену Дејтонског споразума, али се противи наметнутим решењима која не уживају сагласност сва три конститутивна народа, сматрајући да овакве одлуке никако не могу да воде просперитету и стабилности БиХ, наводи се у саопштењу, а преноси Танјуг.

Шта је Сороцин донео на Балкан?

Сороцин је на регионалној конференцији "Ревитализација ЕУ вредности" рекао да се немачка влада залаже за пуноправно чланство земаља Западног Балкана у ЕУ.
Он је додао да Немачка одбацује сваку могућност да земље региона Западног Балкана буду чланови Уније "другог реда", те додао да његова земља искључује могућност да земље Западног Балкана буду у некој врсти партнерства са ЕУ.
"Желимо да будете део породице и једнаки са нама. Немачка верује да сте ви једнаки", казао је Сороцин.
Према његовим речима, "први кораци ка кредибилном проширењу ЕУ су отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом и визна либерализација за Косово".
Када је реч о Србији и њеном европском путу, Сороцин каже да је и економски напредак наше земље нешто што доприноси путу евроинтеграција Србије.
Указао је на то да се морају спровести преостале реформе и истиче да је неопходно да дође до нормализације дијалога између Београда и Приштине у Бриселу.
"Немачка је спремна да учини све како би допринела да дође до нормализације дијалога", наводи.
За ЕУ једна од важнијих тема су климатске промене, а Сороцин каже да је потребно и да земље региона тој теми дају свој допринос тако што ће наставити да буду привржене пројектима који су упућени на очување животне средине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала