00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Беба и Лола „Београдски играчки центар“: Енергија међу људима је највећи покретач
16:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Пјаф“
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Како изгледа полувековно дружење са гитаром
17:00
30 мин
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
Субвенције од 20.000 евра за кров над главом породицама са децом
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Храна будућности“: Протеини од инсеката уместо меса

Пратите нас
Фински стручњаци су новом студијом показали да би заменом сточарских производа протеинима од инсеката последице пољопривреде на глобално загревање и загађивање воде и земље биле смањене за 80 одсто.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Фински истраживачи користили су компјутерске моделе како би утврдили оптималну комбинацију исхране која би испуњавала све хранљиве потребе, а истовремено што више умањила утицај на животну средину, потрошњу воде и загађивање земље.
Дошли су до закључка да уколико би људи у Европи заменили месо и млечне производе са другим алтернативним изворима хранљивих материја дошло би до значајног смањења негативних утицаја на природу.
Осим тога, стручњаци Универзитета у Хелсиникију кажу да су вегетеријанци и вегани показали какве све здравствене и еколошке добробити могу да проистекну од смањене конзумације меса.
Не само да би прелазак на „храну будућности“, попут инсеката и протеина из гљива, могао да подмири потребе већ би допринео бољем уносу есенцијалних хранљивих материја.
„Храна будућности“ је такође много ефикаснија за узгајање, односно троши мање воде и заузима мање простора.
„Глобални систем производње хране суочава се са обезбеђивањем здраве и адекватне исхране кроз што одрживије начине, што је умногоме погоршано климатским променама и повећаном потражњом за протеинима од стране све веће светске популације“, наводе фински стручњаци.
Заменом хране која долази од сточарства са новим изворима хранљивих материја негативни утицај на животну средину био би смањен за 80 одсто, а истовремено би биле испуњене све људске потребе, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала