- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: Аустралија, Британија и САД провоцирају нову трку у наоружању у Океанији

© AFP 2023 / KEENAN DANIELSБродови америчке ратне морнарице на Тихом океану
Бродови америчке ратне морнарице на Тихом океану - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
Пратите нас
Аустралија, Сједињене Америчке Државе и Велика Британија милитаризују регион јужног Пацифика, изазивајући почетак нове трке у наоружању, изјавио је портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђијан.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Аустралија, заједно са САД и Великом Британијом, без икаквих консултација са острвским државама региона формирају војни блок и изазивају трку у наоружању у региону Јужног Пацифика“, констатовао је дипломата.
Портпарол је нагласио да Аустралија треба да „преиспита своје поступке“.
Раније је аустралијска телевизија „9 њуз“ јавила да је премијер Соломонових острва Манасе Согаваре критиковао Аустралију која није обавестила јужнопацифичке државе о одлуци да набави нуклеарне подморнице у партнерству АУКУС-а са Сједињеним Америчким Државама и Великом Британијом.
Согаваре је прешао у контраофанзиву као одговор на нападе Аустралије због закључивања споразума о безбедности Соломонових острва са Кином. Аустралија страхује да ће Кина проширити свој утицај у јужном Пацифику и да ће се тамо појавити кинеске војне базе. При томе, нико није крио антикинеску оријентацију АУКУС-а.
Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је раније да су Кина и Соломонска Острва потписали оквирни споразум о безбедносној сарадњи. Према његовим речима, главни циљ безбедносне сарадње је промовисање друштвене стабилности и дугорочне стабилности на острвима, што је у заједничком интересу Соломонских Острва и региона Јужног Пацифика. Он је истакао да сарадња није усмерена против неке треће стране.
Раније је портпарол Министарства одбране Кине Тан Кефеи рекао да су извештаји да Кина гради поморску базу на Соломоновим острвима лажни.
О томе зашто је меморандум о разумевању Соломонових Острва и Кине довео до бурних реакција, могу ли САД спречити његову реализацију и да ли опет на делу имамо западну политику дуплих стандарда, у емисији „Пророк“ говорио је Душан Порорковић:
Соломонска острва у Тихом океану - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2022
СВЕТ
Уговор Соломонових острва и Кине узбуркао Пацифик – Америка опет згазила све принципе /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала