- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Листа најјачих болова које човек може да поднесе

© Фото : PIXBAYГлавобоља
Главобоља - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
Пратите нас
Бол је незгодна тема јер се често сматра субјективним и зависи од индивидуалног прага бола. Док интензитет бола током тетовирања или рађања бебе може бити дискутабилан, постоје одређена здравствена стања или болести које су неоспорно веома, веома мучне.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према подацима Националне здравствене службе Велике Британије, постоји 20 стања која се рангирају као „бол који је толико јак да онемогућава људе да обављају свакодневне уобичајене активности", а међу тим стањима су поломљене кости, камен у бубрегу, гихт...
Међу веома болим стањима је и такозвано смрзнуто раме које карактерише јак бол и у којем зглоб постаје толико затегнут и укочен да је готово немогуће подићи руку. Стање може трајати неколико година, ако се не лечи, пише британски Индипендент, а преноси РТС.
Ендометриоза, исцрпљујуће гинеколошко стање - такође је на листи. Представља присуство ендометријума (слузокоже материце) који у нормалним условима облаже унутрашњост материце изван шупљине материце: на јајницима, јајоводима, перитонеуму, плућима, цревима, грлићу материце...
Ово стање, за које се сматра да погађа једну од 10 жена широм света, изазива бол у карлици, јаке менструалне болове, болове током сексуалних односа.
Такође, у стања која могу да изазову најтеже болове су артритис, упала слепог црева и мигрене.

Листа 20 стања која изазивају највеће болове код људи

Шиндра - Заразна болест коју узрокује вирус варичела зостер из породице вируса херпеса.
Кластер главобоље - Главобоље које карактерише бол који захвата једну страну главе, многи га описују као неиздржив, а неке жене које пате од ове врсте главобоље кажу да је бол јачи од бола током порођаја.
Смрзнуто раме
Поломљене кости
Комплексни регионални болни синдром - Хронична неуропатска бол која се јавља након озледе меког ткива или кости (тип један) или озледе нерваа (тип два)
Срчани напад
Исклизнуће диска
Болест српастих ћелија - Поремећај који ствара абнормална црвена крвна зрнца која могу да зачепе крвне судове. Изазива бол јер се крвни судови запуше и дефектна црвена крвна зрнца могу да оштете телесне органе.
Артритис
Мигрена
Ишијас
Камен у бубрегу
Упала слепог црева
Тригеминална неуралгија - Бол у лицу
Акутни панкреатитис - Настаје услед упале панкреаса (гуштераче) тако што ензими за варење нападну панкреас пре него оду у танко црево.
Гихт - Облик упалног артритиса који се развија код неких људи који имају висок ниво мокраћне киселине у крви, која може формирати игличасте кристале у зглобу и изазвати изненадне, тешке епизоде бола, осетљивости, црвенила, топлоте и отицања.
Ендометриоза
Чир на желуцу
Фибромијалгија - хронични генерализовани мишићно-скелетни бол удружен са замором и поремећајем сна, меморије и расположења.
Бол након операције
Др Гери Лерој, који ради у Дејтону, у држави Охајо, рекао је да се листи могу додати и два друга стања - бол у леђима и зубобоља.
Према његовим речима, хронични бол у доњем делу леђа погађа 80 одсто популације у неком тренутку њиховог живота, јер смо „врста који се савија, сагиње, гура и вуче, на крају добије мишићно-скелетни бол у леђима".
Др Лерој је открио да је „стално свестан синдрома оралног бола" након што је откривено да све више пацијената који су се жалили на бол у устима, вилици или ушима који заправо пате од проблема са зубима и усном дупљом, међу којима је апсцес.
Када је реч о ситуацијама у којима бол „утиче на способност особе да функционише у друштву" или када је због боли „спречена да нормално ради, спава или се храни", др Лерој препоручује да се потражи савет лекара - јер постоје озбиљне здравствене последице трпљења дуготрајног бола.
А за болове који су повезани са срчаним ударима, „за најгору главобољу коју сте икада искусили", камен у бубрегу, акутни панкреатитис или упалу слепог црева, др Лерој саветује да потражите хитну медицинску помоћ - јер те врсте бола могу бити потенцијално опасне по живот.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала