Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На прелазу Гостун пронађена некропола са стећцима

CC0 / Unsplash/Grianghraf / Археолошко налазиште
Археолошко налазиште - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
Пратите нас
Приликом радова на проширењу теретног терминала на граничном прелазу Гостун, између Србије и Црне Горе, пронађена је средњовековна некропола са стећцима.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Радови на изградњи додатне траке теретног терминала су обустављени, а археолошка истраживања трајаће до половине маја.
„Завод за заштиту споменика из Краљева је задужен за истраживање на овом локалитету. Један део стећака је измештен у непосредну околину места проналаска и они ће бити конзервирани и доступни посетиоцима. Пријепољски музеј је укључен као музеј општине на чијој се територији налази локалитет и један археолог из музеја учествује у радовима”, рекао је Асим Бећировић, директор Музеја у Пријепољу.
Приликом ископавања пронађени су и људски скелети, у почетку мањих димензија, тачније дечији, али како су радови одмицали наишло се и на скелете одраслих људи, преноси Танјуг.
„Када антрополог заврши анализе, ти скелети ће бити предати на чување Музеју у Пријепољу који је територијално надлежан. Скелети ће бити смештени у посебне кутије”, додао је Бећировић.
До сада је пронађено око десетак стаћака, али ће измештени бити само они који сметају наставку изградње теретног терминала, док ће остали, након завршетка археолошких истраживања, бити остављени на месту самог проналаска.
Иначе, стећци су надгробни споменици настали у периоду од 12. до 16. века. Налазе се на простору Босне и Херцеговине, где их има највише, али и граничним деловима Хрватске, Црне Горе и Србије, где се простиру у западним деловима државе.
Од 2016. године, стећак је уврштен на УНЕСКО листу светске културне баштине, као заједничко културно благо Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије и Црне Горе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала