- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шмит тешко оптужио Републику Српску у УН /видео/

© AP Photo / Markus SchreiberВисоки представник у БиХ Кристијан Шмит
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
Пратите нас
Немачки дипломата Кристијан Шмит рекао је на седници Савета безбедности УН посвећеној БиХ да „претње уставном поретку у БиХ долазе из Републике Српске“.
Кристијан Шмит, који је говорио на седници Савета безбедности УН, сматра да, како је рекао, „фраза оригинални Дејтон, коју често користе у Републици Српској, открива непоштовање Устава".
Шмит је на седници Савета безбедности о стању у БиХ рекао да промене уставног поретка не могу да се „чине једнострано, него само кроз парламентарне одлуке“.
Према његовим речима, одлуке Уставног суда БиХ и дејтонски принципи морају да се поштују.
Он је мишљења да, како каже, „претње уставном поретку у БиХ долазе из Републике Српске“, али и опасни изазови из других делова земље.
Немачки дипломата тврди да је више пута позивао на разговоре о уставном систему, али да није добио никакав одговор из Републике Српске, те да „Српска усваја законе који могу угрозити уставни основ БиХ“.
„Ови покушаји могу бити заустављени уз помоћ међународне заједнице. Водећа партија у Републици Српској позива на мирно раздруживање у БиХ и законски дефинише Републику Српску као независну унутар дејтонске БиХ“,рекао је Шмит, тврдећи да је мирно раздруживање немогуће на Западном Балкану, преноси РТРС.
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
РЕГИОН
Русија и Кина против обраћања Шмита на седници Савета безбедности УН о БиХ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала