Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић се обратио из Брисела: Сутра ће бити још теже

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић обратио се медијима у Бриселу након радне вечере коју је за лидере са Западног Балкана организовао Жозеп Борељ. Вучић је нагласио да је апсолутно посвећен даљем раду у оквиру иницијативе Отворени Балкан и да ће Србија упркос проблемима са којима је суочена, наставити да се бори за виталне и националне интересе.
"Апсолутно сам посвећен даљем раду у оквиру иницијативе Отворени Балкан. Имали смо искрено разумевање по различитим питањима, пре свега са представницима Албаније и Северне Македоније јер се ми не налазимо у лакој позицији. Ситуација је за нас веома сложена и комплексна, а сутра ће бити још тежа јер је госпођа Гервала потврдила да ће поднети захтев за чланство како они кажу Косова у Савету Европе", рекао је он.

"Ми ћемо у наредних 36 сати заказати седницу Савета за националну безбедност и реаговаћемо политички. Неће ићи тако лако онима који мисле да могу да нас уцењују и да врше притиске", додао је Вучић.

Нада се, додаје, да ће увести Србију у мирније воде, али немамо пуно тога да урадимо, сем да се на међународној сцени боримо за даље повлачење признања Косова.

Вучић: Србија ће се борити за виталне и националне интересе

У Србији, навео је, имамо проблем у смислу да тешко разумемо да се нешто мења.
"Ми не мислимо да је могуће да зими буде велика криза, а ја вас питам како ћете да прехраните свет када имате мање жита. Много ће бити проблема. Када је реч о нафти, проблем је у томе што не знамо какве ће санкције бити уведене у шестом пакету, после којег долази и седми и осми. Сад вас питам како ћемо ми то да урадимо? Како ћемо да допремимо нафту?", упитао је Вучић.
"Океј, довозићемо је танкерима, али ко ће да плати осигурање? Одрекли смо се дела акцизи, и на све то сада смо успели да за 5 одсто смањимо цену, али тешко нам је да то вратимо. А шта ћемо са гасом од којег смо 100 посто зависни? Шта ћемо са индустријом и фабрикама? Имамо гомилу проблема на дневном нивоу, и волео бих да разумемо да нам позиција није лака", јасан је био он.
Додао је и да је задовољан данашњим разговорима, али да није срећан свеукупном ситуацијом.
"Нећу да вам причам бајке и да вам кажем: "Хајмо на спавање, биће сутра све у реду". Нећу то да радим", рекао је он.
Према његовим речима, Србија мора да живи и колико год буде могао да се бори за виталне и националне интересе, то ће и радити.
"Немам личне страхове, ја сам политички ветеран, ово ми је последњи мандат као председнику и моје је да урадим све што могу за своју земљу. Мене интересују мој народ и моја земља", рекао је председник.
Подсетимо, у згради Европске службе за спољне послове у Бриселу организована је радна вечера коју је за лидере са Западног Балкана организовао шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.
На њој је учествовао и председник Србије Александар Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала