- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто је алоја издашан дар природе

CC0 / Pixabay / Алоје вера
Алоје вера - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
Пратите нас
Производња екстракта алоје вера (Aloë vera) једна је од највећих у свету пољопривреде. Ова биљка и њен екстракт имају широку примену у козметичкој, фармацеутској и прехрамбеној индустрији и велики потенцијал као терапеутско средство за лечење проблема који утичу на кожу, варење, имунитет.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У традиционалној индијској медицини, алоја се користи за проблеме са затвором, кожним болестима, инфекцијама и као природни лек за грчеве. А у кинеској медицини се често препоручује у лечењу гљивичних обољења.
Алоје вера је званично наведена као пургатив (средство за чишћење црева) и средство за заштиту коже у САД 1820. године и клинички је коришћена тридесетих година за лечење опекотина коже и слузокоже услед оштећења у радио-терапији.
Данас, скоро да нема козметичке компаније која додаје сок или друге деривате алоје у низ производа, укључујући шминку, сапуне, креме за сунчање, пене за бријање, шампоне, марамице и хидратантне креме. Биљка се чак и комерцијално користи као састојак јогурта, пића и десерта.
Алоје вера је једна од око 420 врста рода Aloë, ботанички назив је aloe barbadensis miller и припада породици liliacae. Сматра се да ова вишегодишња биљка меснатих зелених листова, са назубљеним ивицама, потиче из Судана, одакле је уведена у медитерански регион и већину других топлих области света, укључујући Африку, Азију, Индију, Европу и Америку.
Гел алоје вера је бистра супстанца налик желеу која се налази у унутрашњем делу листа биљке алоје. Алоје латекс налази се непосредно испод коре листа биљке и жуте је боје. Неки производи од алоје садрже и гел и латекс (млечни заштитни сок биљке).
Гел ове биљке дуго се користи као лек за кожна обољења, укључујући опекотине, опекотине од сунца, промрзлине, псоријазу и херпес, али постоји низ других предности: користи се за третмане код депресије, затвора, астме и дијабетеса.

Важни витамини, ензими, минерали...

Алоје вера има више од 75 важних компоненти укључујући витамине, минерале, сахариде, амино-киселине, антрахиноне, ензиме, лигнин, сапонине и салицилну киселину. Обезбеђује 20 од 22 амино-киселине које су потребне људима.
Садржи много витамина и минерала који су од виталног значаја за правилан раст и функционисање свих система органа.
Алоје вера садржи витамине А, Ц и Е, Б12, фолну киселину и холин. Садржи и осам ензима, укључујући алијазу, алкалну фосфатазу, амилазу, брадикиназу, карбоксипептидазу, каталазу, целулазу, липазу и пероксидазу. Ту су и важни минерали – калцијум, бакар, селен, хром, манган, магнезијум, калијум, натријум и цинк.
CC0 / Pixabay / Гел ове биљке дуго се користи као лек
Алоје вера - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Гел ове биљке дуго се користи као лек
Обезбеђује 12 једињења познатих као лаксативи. Међу њима су алоин и емодин, који делују као аналгетици, антибактеријски и антивирусни лекови. Ова лековита биљка садржи и четири масне киселине, укључујући холестерол, кампестерол, бета-сизостерол и лупеол – све имају антиинфламаторна својства.
Једињења ауксини и гиберелини, које алоја такође садржи, помажу у зарастању рана и имају антиинфламаторна својства. Обезбеђује шећере, као што су моносахариди (глукоза и фруктоза) и полисахариди.

Широко поље деловања

Постоје бројне студије у којима се истраживала локална примене алоје на кожи у лечењу рана, укључујући лечење псоријазе, дерматитиса, оралног мукозитиса, хируршких рана, опекотина.
Прва студија ове врсте је урађена одавно, 1935. године, и закључује да екстракт алоје брзо ублажава свраб и пецкање који су повезани са јаким дерматитисом.
Студија из 1996. спроведена на Одељењу за клиничку физиологију у Шведској укључивала је 60 пацијената са хроничном псоријазом. Стопа излечења у групи која је узимала крему са алојом вера била је 83 процента, у поређењу са само седам процената у плацебо групи, и није било рецидива (повраћаја проблема) пријављених током једногодишњег праћења.
У 2009. години, израђен је систематски преглед који је сумирао 40 студија које су укључивале употребу алоје у дерматолошке сврхе. Резултати сугеришу да орална примена алоје вере код мишева делује ефикасно на зарастање рана, може да смањи број и величину папилома (мале израслине на кожи) и да смањи учесталост тумора за више од 90 процената у јетри, слезини и коштаној сржи.
Студије су такође показале да алоје вера ефикасно лечи генитални херпес, псоријазу, дерматитис, промрзлине, опекотине и упале. Може се безбедно користити као антифунгални и антимикробни агенс.
Истраживања објављена у Journal of Dentistry показују да када се гел алоје нанесе на херпес неколико пута дневно, помаже да се ублажи нелагодност и убрза процес зарастања. Такође је безбедан када се узима орално.
Једна од предности витамина Б6, који ова биљка садржи на пример, јесте његова способност да делује као природни лек против болова и ствара антитела која наш имуни систем користи да нас заштити.
Алоја је одличан природни третман за суву косу или кожу главе која сврби. Има хранљива својства, а витамини и минерали у биљци одржавају косу јаком и здравом. Због својих антибактеријских и антигљивичних својстава, помаже и код перути, а ензими гела могу да ослободе кожу главе од мртвих ћелија и подстичу регенерацију ткива око фоликула длаке.
Употреба листова алоје вере као лаксатива је добро истражена. Повећава садржај воде у цревима, стимулише лучење слузи и повећава перисталтику црева.
У двоструком контролисаном испитивању на 28 здравих одраслих особа, пријављено је да алоја има лаксативни ефекат, а због својих антиинфламаторних и лаксативних компоненти, још једна предност је њена способност да помаже у варењу. Сок ове биљке помаже при варењу, нормализује и пе-ха равнотежу, смањује стварање гљивица…
Једна студија објављена у Journal of Research in Medical Sciences открила је да 30 милилитара сока алоје вере два пута дневно смањује ниво нелагодности код 33 пацијента са синдромом иритабилног црева.
Сок се такође користи за смиривање и лечење чира на желуцу јер има антибактеријске агенсе и природна лековита својства која могу да поврате здравље слузнице желуца.

Јачање имунитета

Извештај из 2014. истиче да је алоја антисептичка, антиинфламаторна, антивирусна и антифунгална биљка која је веома је добра у изградњи имуног система без изазивања алергијских реакција или нежељених ефеката.
CC0 / Pixabay / Пре конзумирања алоје вере треба се консултовати са лекаром
Алоје вера - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пре конзумирања алоје вере треба се консултовати са лекаром
Алоје вера обезбеђује невероватан број витамина и минерала, посебно цинка, који помажу у смањењу упале и борби против оштећења слободних радикала и самим тим јачање одбрамбеног система организма.
Витамин А, на пример, игра кључну улогу у одржавању здравог вида, неуролошких функција и здраве коже јер је антиоксидант који смањује упалу. Витамин Ц је још једна важна компонента која се налази у алоји; штити тело од кардио-васкуларних болести, пренаталних здравствених проблема, болести очију, па чак и бора на кожи. Витамин Е смањује оштећење слободних радикала, бори се против упале и помаже у успоравању старења ћелија.
Ова антиоксидативна својства су такође корисна када сте изложени диму цигарета или УВ зрацима сунчеве светлости – штите кожу од рака коже и боре се против упале коже након излагања сунцу. Алоја такође може природно да лечи акне и екцем јер помаже у процесу зарастања коже.

Пажљиво са конзумирањем

Препарате алоје вере ипак не треба узимати у великим дозама и у дужем временском периоду без консултација са лекарима. Претеривање може изазвати нежељене ефекте, као што су бол у стомаку и грчеви.
Дуготрајна употреба великих количина препарата који садрже делове ове биљке такође може изазвати дијареју, проблеме са бубрезима, крв у урину, низак ниво калијума, слабост мишића, губитак тежине и проблеме са срцем. Труднице и дојиље не би требало да користе алоје вера препарате, као ни деца млађа од 12 година.
Стручњаци упозоравају да се, пре узимања алоје вере, треба консултовати са лекаром ако узимате лекове за дијабетес, лаксативе, варфарин, диуретике, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала