- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блумберг: Двадесет европских компанија отворило рачуне у Гаспром банци

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаГаспром банка
Гаспром банка - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
Пратите нас
Већ 20 европских компанија је отворило рачуне у Гаспром банци ради куповине руског гаса, а још 14 је затражило документе неопходне за отварање рачуна, преноси агенција Блумберг.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Агенција наводи да се још 10 европских компанија придружила онима које се припремају да плаћају руски гас у рубљама, али није прецизирала о којим је компанијама реч.
Председник Русије Владимир Путин је 23. марта саопштио да се плаћање испорука руског гаса у земље Европске уније и друге државе које су увеле санкције Русији пребацује у рубље. Путин је потписао указ о томе и саопштио да ће, уколико „непријатељске земље“ не буду плаћале гас у рубљама од 1. априла, Русија сматрати да нису испуниле обавезе из гасних уговора.
Због одбијања Бугарске и Пољске да прежу на схему плаћања гаса преко Гаспром банке 27. априла су обустављене испоруке „плавог горива“ у те две земље. Блумберг је истог дана пренео наводе извора да је 10 европских купаца руског гаса отворило рачуне у Гаспром банци, а да су четири компаније већ платиле гас у рубљама. Нова искључења европских потрошача гаса могућа су, како је навела агенција, у другој половини маја, када треба да се исплати следећа транша гаса.

Рубља водећа светска валута на основу јачања према долару

Агенција, такође, наводи да је руска рубља у 2022. години постала водећа светска валута на основу степена јачања према долару.
Курс рубље је од почетка ове године порастао за 11 процената, престигавши бразилски реал, који је ојачао за девет процената у поређењу с доларом, наводи Блумберг.
Агенција наводи да је руска валута ојачала захваљујући мерама руских власти против западних санкција. Поред увођења контроле над кретањем капитала, власти су обавезале извознике да продају иностране валуте.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
СВЕТ
Каква је будућност Европе: „Смрзавање за слободу“ или руски гас за руске рубље /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала