- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Да ли треба да се плашимо промаје: Како утиче на здравље

CC0 / / Депресија
Депресија - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
Пратите нас
У нашим крајевима, распрострањено је мишљење да промаја, односно струјање ваздуха, може да изазове бројне здравствене тегобе. Верује се да од ње може да нас заболи глава, заболе леђа или врат. Шта наука каже о свему томе?
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Неки људи се непрестано жале како су осетљиви на промају од и верују да могу да се прехладе због прекомерне циркулације ваздуха. Да ли промаја стварно “убија”, како то наш народ сликовито описује.
Лекари кажу да се разбољевамо од вируса, а не од промаје, али је истина да излагање промаји утиче на наше тело. Промаја врши одређени процес који може да доведе до цурења носа или укоченог врата. Промаја је повезана са индексом хлађења, то јест, субјективним осећајем ветра, хладноће и топлоте на кожи.
Према речима Томаса Дајтмера, генералног секретара Немачког удружења за оториноларингологију, када је температура ниска и ветар не дува, а ми се налазимо напољу, наше тело загрева танак слој ваздуха у близини коже, преноси Аваз.
Тај танак слој ваздуха нас изолује од хладноће, али када дува хладан ветар преко нашег тела, он расипа ту топлоту. Што ветар јаче дува, наше тело брже губи топлоту и постаје нам хладно.
Када је кожа мокра, након туширања или од зноја, ваздух који струји брже него обично (какав је увек случај у затвореном) утиче на испаравање влаге и тако брже тера топлоту са нашег тела.
"Када се површина вашег тела охлади на хладном ваздуху, који осец́ате као промају, крвни судови се сужавају, смањујући проток крви како би се смањио губитак топлоте из топле крви. Такође може утицати на слузокожу носа и грла. Промаја делује тако што их исушује, слаби њихову имунолошку одбрану и чини вас подложнијим вирусима", објаснио је доктор Дајтмер.
Међутим, ако сте здрави, нећете се разболети само зато што сте били изложени промаји или јаком ветру.
Члан немачког удружења оториноларинголога (БВХНО), Михаел Диг каже да је могуће да, услед струјања ваздуха и промаје, дође до укочености врата, нарочито по топлом времену.
"Када вам је вруће и седите испред вентилатора или веома близу клима-уређаја или отворите прозор док путујете аутомобилом, ваздух који дува преко ваше топле и често знојаве коже може у неким случајевима да доведе до напетости у пределу врата", каже Диг.
Према његовим речима, тело увек настоји да усклади температуру са оном која је око њега, када су околности нормалне.
"На површини наше коже постоје рецептори који мере температуру коже. Проблем са благом промајом је што је разлика у температури веома мала, па терморецептори то не успевају да открију ", објашњава Диг.
Тако се кожа хлади, али тело не реагује довољно брзо, што може утицати на сужавање крвних судова у пределу врата и последично довести до напетости у мишићима испод.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала