- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“ прекида транспорт руског гаса кроз Пољску гасоводом „Јамал-Европа“

© Sputnik / Ivan Rudnev / Уђи у базу фотографијаГасовод «Јамал–Европа»
Гасовод «Јамал–Европа» - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
Пратите нас
„Гаспром“ прекида транспорт руског гаса кроз Пољску, јер му је забрањено да користи пољску деоницу гасовода „Јамал-Европа“, саопштио је портпарол руске компаније Сергеј Купријанов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Он је подсетио да су указом председника Русије Владимира Путина и уредбом Владе Русије 11. маја уведене санкције низу иностраних компанија, међу којима је и пољска ЕуРоПол ГАЗ, власница пољске деонице гасовода „Јамал-Европа“.

„Утврђена је забрана обављања послова и исплата у корист лица која су под санкцијама, а за 'Гаспром' то значи забрану коришћења гасовода компаније ЕуРоПол ГАЗ за транспорт руског гаса кроз Пољску“, саопштила је компанија на Телеграм каналу.

Пољска страна је у више наврата нарушавала права „Гаспрома“ као акционара ЕуРоПол ГАЗ-а, а крајем априла је руску компанију уврстила у санкциони списак, блокирајући могућност остварења права у вези с акцијама и другим хартијама од вредности заједничког предузећа, те добијања дивиденди, навео је Купријанов.
Руска Влада је утврдила списак правних лица против којих се уводе узвратне санкције. На списку је 31 организације из Немачке, Француске и других европских земаља, као и из Сингапура и САД. Руска влада је у среду одобрила списак од 31 компаније које су садашње или бивше филијале „Гаспрома“, на које се примењују посебне економске мере. Међу њима су „Гаспром Германија ГмбХ“ и „Гаспром маркетинг & трејдинг Лтд“, као и оператер пољског дела гасовода „Јамал-Европа“.
Докле ће Европа да „пуца себи у главу“ једно је од питања на које у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ одговара Љубинка Милинчић:
Вентил на компресорској станици у Краснодарском крају  - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
РУСИЈА
Кремљ: Компаније којима је Русија увела санкције не могу да учествују у испорукама гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала