- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Издајнички потез“: Русија упутила протест Летонији због одлуке о совјетским споменицима

© Fotolia / MbonaparteЛетонска застава на улицама Риге
Летонска застава на улицама Риге - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
Пратите нас
Руска амбасада у Риги упутила је протестну ноту Министарству спољних послова Летоније због одлуке Сејма (скупштине) да раскине споразум о очувању спомен-обележја, саопштила је руска дипломатска мисија.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Амбасада је већ упутила ноту Министарству спољних послова Летоније, изражавајући одлучан протест због незаконитих поступака Сејма“, наводи се у саопштењу руске амбасаде на Телеграму.

Руска страна је огорчена због одлуке скупштине Летоније да једнострано суспендује члан 13. руско-летонског међувладиног споразума од 30. априла 1994. године, који налаже летонској страни да се брине о очувању меморијалних објеката.

„Тај издајнички, неоправдани корак нема никакве моралне ни правне основе и представља грубо кршење општепризнатих принципа и норми међународног права, укључујући и одредбе поменутог споразума“, истиче се у саопштењу руске амбасаде.

Парламент Летоније раније је усвојио закон према коме се суспендује члан летонско-руског споразума о заштити споменика совјетским војницима у земљи, што ће омогућити да се демонтира споменик Ослободиоцима Риге.
Како је саопштено, полиција је блокирала приступ споменику Ослободиоцима Риге који се налази у летонској престоници. Дан раније су градске службе трактором уклониле цвеће које је положено на споменик 9. маја на Дан победе. Касније су грађани поново почели да доносе цвеће код споменика.
Споменик Ослободиоцима Риге у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
СВЕТ
Летонски парламент дозволио рушење споменика Ослободиоцима Риге
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала