- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинески ровер пронашао трагове воде на Марсу

Пратите нас
Кинески истраживачи открили су минерале који садрже воду на Марсу анализирајући податке које је прикупио ровер Зуронг који је тренутно на површини Црвене планете.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Истраживачки тим кључне лабораторије за свемирску воду Кинеске академије наука и академски Центар за изврсност у компаративној планетологији, који је предводио истраживач Лиу Јанг, извршио је анализу података Зуронг ровера о седиментима и минералима на локацији летелице и закључио да су докази открили да вода и даље постоји на Марсу, преноси Глобал тајмс.
Њихови налази су објављени у среду у часопису "Сајенс" и то је први пут у свету да су минерали који садрже воду на Марсу откривени краткоталасним инфрацрвеним спектрометром ровера.
Као део кинеске мисије Тианвен-1 Марс, Зуронг ровер је слетео у велику равницу на северној хемисфери Марса 15. маја 2021.
До сада је Зуронг прешао скоро 2.000 метара по површини Марса.
Марс је пре више милијарди година био топао и влажан, али нешто се променило и довело до тога да планета постане сушна, смрзнута пустиња каква је данас. Црвена планета је ушла у овај период током онога што се зове амазонска епоха, која је почела пре око три милијарде година и још траје.
Најновија открића на основу података са Зуронг ровера сугеришу да би место слетања могло да складишти велику количину воде у облику минерала који би се могли искористити за будућа истраживања Црвене планете, наводе медији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала