- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Крвави Месец“ у понедељак: Прво потпуно помрачење ове године - шта значи и како настаје

© Фото : flickr/Christian RonnelПомрачење месеца "Крвави месец"
Помрачење месеца Крвави месец - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
Пратите нас
Прво потпуно помрачење Месеца ове године очекује нас овог викенда. Сазнајте како настаје овај феномен.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

До првог потпуног помрачења Месеца у 2022. години доћи ће у раним јутарњим сатима у понедељак - 16. маја, услед чега ће се Земљин сателит обојити у црвено.
Док Земљина сенка почетком наредне недеље буде прелазила преко Месеца, он ће, окупан бронзаном светлошћу постати „крвав“, стварајући тако спектакл, који ћемо моћу да посматрамо на небу изнад Србије. Ово је прво од два потпуна помрачења Месеца ове године. Следеће ће се догодити 8. новембра на Митровдан.

Шта је потпуно помрачење Месеца

Помрачења небеских тела настају када један објекат заклони други. У случају потпуног помрачења Месеца, Земља заузима место између Сунца и Месеца. Можда бисте очекивали да ће то спречити Сунчеву светлост да стигне до Месеца, и учинити га неприметним на ноћном небу, али то се заправо неће догодити. Уместо тога, део Сунчеве светлости пролази кроз Земљину атмосферу и распршује се према Месецу, пише „Национална географија“.
Да би се овај феномен догодио, Сунце, Земља и Месец морају да буду у линији, што се дешава само током пуног Месеца.
Потпуна помрачења Сунца се, с друге стране, дешавају током младог Месеца, када Месец пролази између Земље и Сунца. На тај начин Сунчева светлост не допире до одређених делова Земље, нагло смењујући дан и ноћ.
Помрачења Сунца и Месеца долазе у размаку од око две недеље. Најскорије делимично помрачење Сунца било је видљиво из Јужне Америке, а догодило се 30. априла.

Какав је призор помрачења

Потпуно помрачење Месеца почеће као неупадљиво, суптилно помрачење, које је једва упадљиво просечном, нестручном посматрачу. Тада најшири, најдифузнији део Земљиних сенки почиње да се креће по површини Месеца, простирући се од крајње леве, до крајње десне стране Месеца.
Затим наступа делимична фаза помрачења, када најтамнији део Земљине сенке први ступи у контакт с Месецом. Видећете како вео таме обавија Месец, а благо, сеновито закривљење које на њему будете приметили представљаће Земљин одраз. Закривљена сенка ће бити блажа од Месечевих контура, пошто је Земља већа.
Када га сенка потпуно прогута, Месец ће попримити црвену боју. То је зато што је једино светло које допире до Месеца оно што пролази кроз Земљину атмосферу. Краће таласне дужине, односно више фреквенције светлости се распршују, остављајући само дуже таласне дужине црвене боје, способне да продру кроз целу дужину атмосфере наше планете, под малим упадним углом. Из истог разлога су изласци и заласци Сунца на Земљи управо црвене боје.
До максималног помрачења долази када је Месец у потпуности заклоњен Земљином сенком и не обасјава га ништа сем црвеног светла. Боја помрачења Месеца заправо варира у зависности од тога колико је Земљина атмосфера загађена. Астрономи процењују нијансе црвене боје које ће Месец попримити процењују помоћу петостепене Дањонове скале, на којој „нула“ означава тешко видљиво помрачење, а „четири“ представља помрачење боје бакарне рђе.

Учесталост помрачења Месеца

Помрачења Месеца су знатно учесталија од помрачења Сунца, због чега њихова појава није толико посебна. Помрачења Месеца могу бити видљива током целе ноћи на Земљи, пошто је Месец видљив са било ког места на планети.
На већини локација на Земљи се догоди једно или два помрачења Месеца годишње.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала