- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Шведска и Финска ускоро предају пријаву за приступање НАТО, следи брзо одобрење

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
Пратите нас
НАТО очекује да Финска и Шведска предају пријаве за приступање Алијанси ускоро и чланство ће им брзо бити одобрено, објавио је Ројтерс позивајући се на дипломате Алијансе.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према речима тих извора, током процеса ратификације њиховог чланства која ће трајати годину дана, Алијанса ће појачати присуство у северној Европи и повећати број маневара. Поред тога, могућа је ротација снага САД и Велике Британије у Финској и Шведској.
Како наводе извори, апликације те две земље биће одобрене или на самиту НАТО у Мадриду од 28-30. јуна или чак и пре тога. Поједине дипломате полазе од претпоставке да ће Финска и Шведска предати своје пријаве неколико недеља пре самита.
„Тачних рокова нема. Нећемо чекати самит у Мадриду ако одобрење може да се да и раније“, рекао је један од представника Алијансе.
Подсетимо, Финска и Шведска су исказале спремност за прекину вишедеценијску неутралност и приступе НАТО због руске специјалне војне операције у Украјини.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг подржао је ту идеју и обећао им је брзо приступање.
У Кремљу су оценили да овакав корак представља егзистенцијалну опасност по државу.
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев упозорио је да треба бити спреман на агресивне акције Северноатлантског пакта у циљу даљег приближавања руским границама.
План Алијансе да се прошири након што су интересовање за приступање НАТО-у исказале Шведска и Финска и последице које то може изазвати били су тема емисије Свет са Спутњиком:
А зашто Русија никад није примљена у НАТО сазнајте у ауторској емисији Љубинке Милинчић Мој поглед на Русију:
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев  - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
РУСИЈА
Медведев: Могуће је да ће НАТО „довући нуклеарно оружје“ на територију нових чланица Алијансе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала