- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачке филијале „Гаспрома“ престале да добијају гас из Русије

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLЛого компаније "Гаспром Германија"
Лого компаније Гаспром Германија - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
Пратите нас
Филијале компаније „Гаспром“ у Немачкој престале су да добијају гас из Русије, ове испоруке могле би да се надокнаде увозом из других земаља, изјавио је немачки министар економије Роберт Хабек.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Синоћ око 22.30 Путин је објавио указ по коме су европске гасне компаније потпале под руске санкције. У Немачкој су погођени ‘Гаспром’ и његове филијале. То значи да неколико филијала не добија гас из Русије. Али тржиште нуди алтернативу, компаније замењују гас на тржишту другим гасом. Ми пажљиво пратимо ситуацију. Припремили смо се за ову ситуацију“, рекао је Хабек, говорећи у Бундестагу.
Он је напоменуо да ће током дана разговарати о ситуацији са регулатором, Федералном мрежном агенцијом.
„Али ситуација је таква да тржиште гаса може да компензује гас из Русије“, додао је он.
Руска влада је у среду одобрила списак од 31 компаније које су садашње или бивше филијале „Гаспрома“, на које се примењују посебне економске мере. Међу њима су „Гаспром Германија ГмбХ“ и „Гаспром маркетинг & трејдинг Лтд“, као и оператер пољског дела гасовода „Јамал-Европа“.
Хабек је у априлу објавио да је „Гаспром Германија ГмбХ“ стављен под контролу Федералне мрежне агенције.
Група „Гаспром“ је 31. марта престала да учествује у немачкој компанији „Гаспром Германија ГмбХ“ и свим њеним активима, укључујући „Гаспром маркетинг & трејдинг Лтд“. Пре тога, 30. марта, агенција Блумберг је писала, позивајући се на изворе, да су званичници Европске уније извршили претрес у канцеларијама „Гаспромових“ одељења у Немачкој у оквиру истраге о улози компаније у расту цена гаса у Европи. Напоменуто је да су претреси обављени у канцеларијама „Гаспромових“ филијала „Гаспром Германија“ и „Вингас“, које, према наводима агенције, врше око 20 одсто испорука на немачком тржишту гаса.
Вентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
РУСИЈА
ЕУ нема у плану да одустане од руског гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала