Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Београд и Приштина без договора о таблицама /фото/

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗграда Европске комисије у Бриселу, Белгија
Зграда Европске комисије у Бриселу, Белгија - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
Пратите нас
Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак саопштио је да није постигнут договор о регистарским таблицама.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Резултати су половични. Нажалост, није постигнут договор о регистарским таблицама, али смо направили помак по другим питањима укључујући енергетику. Рад ће се наставити“, навео је Лајчак на Твитеру.
Данас су одржани разговори са делегацијама Београда и Приштине.

Петковић: Не пристајемо на уцене

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је у Бриселу да ни данашња рунда дијалога није донела резултат јер Приштина одбија све предлоге.
После нове рунде дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ, Петковић је рекао да се он данас није састао са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем, „између осталог и због тога што је он одбио да разговара“ о Заједници српских општина (ЗСО) и о питању несталих.
„Имали смо дуге и тешке разговоре који су били оптерећени јучерашњом једностраном и противправном одлуком Приштине да поднесе захтев за чланство у Савету Европе. Упркос томе, ми смо и данас били у Бриселу, показали смо да смо одговорна страна која води рачуна о миру и стабилности“, рекао је Петковић за српске медије.
Петковић је навео да су теме разговора била питања од значаја за нормализацију односа „у контексту живота Срба на Косову“.
„Разговарали смо о ЗСО, то је за нас кључно питање без којег нема нормализације односа. Разговарали смо и о питању енергетике, о регистарским таблицама, о питању несталих, о проблему доставе лекова на простор Косова и о забрани уласка званичницима Србије на Косово, слободи кретања и многим другим питањима“, додао је.
Петковић је рекао да „у одређеним темама постоји простор за договор“, али је додао да је за то „потребна и друга страна која мора да се сагласи, а она све одбија“.
„Не пристајемо на уцене, али схватамо значај дијалога. Видите и кроз захтев за чланство Косова у Савету Европе колико су јаки притисци на Београд, али ми ћемо се борити и нећемо признати независност Косова“, навео је он.

Приштина оптужује Београд

Шеф преговарачког тима Приштине Бесник Бисљими вечерас је после разговора са Лајчаком оптужио Београд да није показао конструктивност.
Он је новинарима после састанака рекао да је данас требало да се разговара о таблицама и енергетици, али да српска страна није изнела конкретна решења ни предлоге.
Бисљими је изнео и тврдњу да је делегација Београда дошла у Брисел само са намером да међународној заједници пошаље сигнал да је Београд спреман за разговоре.
На питање новинара да ли то има везе са захтевом Приштине за чланство у Савету Европе, Бисљими је казао да су то два одвојена процеса.
Он је оптужио Београд да не поштује Бриселски споразум тиме што блокира учлањивање Приштине у међународне организације.
На питање да ли је са Лајчаком било речи о апликацији Приштине за Савет Европе, Бисљими је рекао да то није питање за дијалог, а да је Лајчак посредник у дијалогу.
Он тврди да је ово била последња прилика за Београд да покаже конструктивност и да докле год је само Приштина конструктивна нема разлога за нове састанке.
„Нисмо овде дошли да разговарамо него да постигнемо договор. А господин Петковић то није разумео“, оценио је Бисљими.
Он је додао да је Београд покушао да на дневни ред стави питање Заједнице општина, али да приштинска страна то није могла да прихвати јер је дневни ред био унапред одређен, пренео је Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала