- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Демократски фронт иницирао оцјену уставности одлагања локалних избора

© Фото : Демократски фронт Лидери Демократског фронта
Лидери Демократског фронта  - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
Пратите нас
Посланички клуб Демократског фронта (ДФ) поднио је Уставном суду приједлог за оцјену уставности допуна Закона о локалној самоуправи којим су локални избори одложени за 23. октобар.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Из ДФ-а сматрају да би се останком на снази таквог закона створио "опасан и противуставан преседан по којем је интервенцијом законодавца могуће произвољно мијењати изборни систем и то док трају раније заказане изборне радње".
"Тако би се нпр. могло догодити да уколико оспорени пропис остане у правном поретку Црне Горе да законодавац у септембру мјесецу одлучи да помјери рок за одржавање локалних избора најкасније за март 2023. године. С обзиром на наводе овог приједлога, јасно је да су испуњени процесни услови да се овај предмет приоритетно разматра на Уставном суду", наводе из ДФ-а.
Јасно је, како су истакли, да је "пропис неуставан у цјелини, и у потпуности противан потврђеним међународним уговорима".
"Према томе, закон није усвојен двотрећинском већином како то Устав налаже, него простом. Поред тога, представља директно кршење забране повратног дејства закона, узимајући у обзир да су избори раније расписани за јун и јул ове године. Даље, сам предлагач оваквог закона је констатовао да он треба бити привремена замјена за свеобухватну изборну реформу, гдје је за такву законодавну активност била потребна двотрећинска већина", казали су из ДФ-а.
Важно је, напомињу, нагласити чињеницу да је спорни текст о одлагању избора инкорпориран у Закон о локалној самоуправи, а не у Закон о избору одборника и посланика, "чиме је предлагач свјесно заобишао двотрећинско одлучивање, иако се у погледу материје регулисања спорни текст неспорно бави уређењем изборног система и то у дијелу термина одржавања избора".
"Дакле, прије доношења спорног прописа већ су биле донијете одлуке о расписивању избора. Било да су пријевремени или редовни избори, а који су већ расписани, своје утемељење имали су и имају у прописима који су важили у моменту расписивања. Такође, да би било која одредба била легална, мора испунити домаће и европске стандарде законитости, а правни основ код овог закона је у цјелости изостао, будућу да је њиме прекршен највиши правни акт", саопштио је ДФ.
Подсјећају да су се изборне радње за локалне изборе почеле одвијати по прописима који су били на снази у вријеме расписивања избора.
"Оспореним актом је дошло до стварања ситуације која је у цјелости супротна начелу владавине права и правне сигурности. У том смислу је, примјера ради, Општинска изборна комисија Будве утврдила листу ДФ-а за тај град чији је носилац Мило Божовић. Из овога је потпуно јасно да је усвојени закон директно противан остваривању бирачког права", казали су из ДФ-а.
Стога ДФ предлаже да Уставни суд Црне Горе својим рјешењем хитно покрене поступак оцјене уставности оспореног акта, те да након спроведеног поступка укине у цјелости допуну Закона о локалној самоуправи.
Избори у 14 општина Црне Горе, измјеном Закона о локалној самоуправи који је изгласала новоформирана парламентарна већина, одложени су за 23. октобар, иако ће четворогодишњи мандат у већини њих бити завршен до почетка љета.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала