- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто некад видимо Месец усред дана, а некад не

CC0 / / Месец
Месец - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
Пратите нас
Једна од најранијих ствари које научите је да је Сунце велика жуто-бела кугла на небу, док Месец мења облик и светли ноћу. То је мање-више истина. Међутим, сигурно сте приметили како се месец некада појави и усред дана.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Зашто се то дешава? Током дана не можете да видите ниједну звезду, али Месец је понекад видљив. То је повезано са положајем месеца на небу. Како се Месец врти око Земље, тако се и Земља окреће око Сунца. Јављају се перципирани “покрети” Месеца и Сунца које видимо на небу. И зато је Месец директно у равни са Сунцем једном месечно, па добијамо пун Месец.
То значи да се издиже тачно онако како залази Сунце, и обрнуто. Остатак месеца (око 29,5 дана) нису тако прецизно постављени, што значи да Месец може бити “ван” пре заласка Сунца или након изласка, у зависности од тога да ли пре или након пуног Месеца . Најбоље време да видите дневни Месец је када је он под углом од 90 степени са Сунцем, односно када је он у првој или последњој фази тромесечја.
За време младог Месеца, када га не можете видети ноћу, јер је његова светла страна окренута од Земље, Месец је и даље “ван” током дана, али је преблизу Сунца. Сунчева светлост га у потпуности скрива. Иако светли, он не пушта никакву светлост сам од себе, већ одражава светлост Сунца.
И даље се питате зашто током дана не можете да видите звезде? Портал Space тврди да заправо можете, али морате пажљиво да гледате. Месец је доста ближе Земљи од било које од тих звезда, због чега изгледа светлије. Али током дана бисте кроз добар телескоп могли да видите више небеских тела, попут Венере, Јупитера и још неке звезде, преноси Објектив.
Пун Месец — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
ДРУШТВО
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље људи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала