- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Џонсон наредио министрима: Осмислите план за отпуштање 90.000 људи из државних служби

© AFP 2023 / JESSICA TAYLORБорис Џонсон
Борис Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
Пратите нас
Премијер Велике Британије Борис Џонсон наложио је министрима да планирају укидање 90.000 радних места у државним службама.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Џонсон је рекао министрима да осмисле план за смањење радне снаге у државним службама на ниво из 2016. године, што подразумева смањење за око петину, преноси Скај њуз.
Борис Џонсон је наредио министрима да осмисле планове за укидање више од 90.000 радних места у државним службама како би се ослободиле милијарде фунти за мере за ублажавање кризе трошкова живота уз могуће смањење пореза.
Премијер тражи да министри у року од месец дана поднесу извештај о томе како могу да смање радну снагу у својим одељењима на ниво из 2016. године.
То би значило смањење за око петину радне снаге у државним службама у којој је тренутно запослено 475.000 људи.
Детаљи плана биће објављени у догледно време, саопштила је влада.
Очекује се да ће та мера уштедети око 3,5 милијарди фунти годишње.
Представник синдиката државних службеника је ту најаву описао као „ још један трик за стицање медијске пажње или као безобзирну паљбу по јавним службама без размишљања о последицама.
Најављена мера уследила је у тренутку у коме се Џонсон суочава са притиском да учини више на решавању кризе трошкова живота, због које је инфлација порасла на највиши ниво у последње три деценије. Истовремено торијевски посланици захтевају смањење пореза, а лабуристи га оптужују да му „недостају идеје за решење кризе“.
Џонсон је за Дејли мејл, који је први известио о планираним резовима, рекао да је државна служба постала "прегломазна" током пандемије.
„Свака фунта коју влада одузме од пореских обвезника је новац који могу да потроше на сопствене приоритете, на сопствене животе“, рекао је Џонсон.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала