- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Имају ли олдтајмери будућност у Србији

CC0 / Pixabay / Олдтајмер
Олдтајмер - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
Пратите нас
Изложба више од 100 српских олдтајмера прати сајам аутомобила, а власници возила вредних и 200.000 евра кажу да уколико Србија што пре не донесе закон о олдтајмерима прети њихово нестајање.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Председник „Олдтајмер клуба – Београд“ Бора Настасић рекао је да је Србија једина земља у Европи која нема закон за олдтајмере.
„Тренутно има више од 200 возила увезених у последње три-четири године, плаћена је царина, а не могу да се региструју. Зато смо преко 40 возила овде дошлепали. Недостатак закона велики је проблем па много више возила одлази из Србије, него што долази, и тако нестаје наше културно благо“, рекао је он за Танјуг.
Мали музеј аутомобилизма на сајму окупио је тачно 103 олдтајмера, а најстарији је камион „пакард“ из 1915. године, који је непроцењив. Изложено је и пуно врло скупих возила чије се цене крећу између 100.000 и 200.000 евра.
„Идеја се одавно родила да се овако окупимо. Чекали смо да прође корона. Направили смо нешто прелепо, велика је гужва“, каже он.
CC0 / Pixabay / Возило у Европи постаје олдтајмер ако је старије од 30 година
Олдтајмер - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
Возило у Европи постаје олдтајмер ако је старије од 30 година
У изложеној флоти олдтајмера су и Титов „пакард“, камион из првог светског рата, мустанг из филма „Нестао 60 секунди“, кадилак од познате филмске глумице...
Европски стандарди за олдтајмере су да је возило старије од 30 година, оригинално и у очуваном стању, а по тим критеријумима би нажалост, каже Настасић и „голф 2“ могао да прође.
„Реалније је да граница буде 40 година. Ми се боримо и надамо се да ћемо успети ове године да добијемо тај закон за олдтајмере“, рекао је он.
Власници олдтајмера за закон се боре кроз Савез клубова историјских возила, а кажу да имају подршку Агенције за безбедност саобраћаја. Истичу да би доношење закона био спас за ову интересантну сцену, те наводе да је и изложба прилика да подсете на себе и своје проблеме.
Додају да законско непрепознавање олдтајмера отвара проблеме теже регистрације јер не постоје бенефиције, велики проблеми су код техничког прегледа, а подсећају да се и регистрација плаћа као за нормално возило иако се олдтајмер вози пет до десет пута годишње.
CC0 / Pixabay / Власници олдтајмера за закон се боре кроз Савез клубова историјских возила
Олдтајмер - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
Власници олдтајмера за закон се боре кроз Савез клубова историјских возила
Посетиоци под утиском репрезентативне изложбе олдтајмера на анкетно питање да ли би пре возили такав ауто или неки од нових и модерних из Хале 1 се углавном опредељују за олдтајемре.
„Већ поседујем четири олдтајмера, сигурно предност дајем олдтајмерима“, наводи један од посетилаца, а други додаје како дефинитивно мисли да је квалитет аутомобила остао негде у прошлости, па је ипак пре за олдтајмере.
„Допадају ми се олдтајмери, али не знам где би их паркирали, па мањак је места у граду. Најбољи је фијат 500 из 50-тих, мали је, таман за паркирање“, чуло се једно од мишљења, док је следећи анкетирани навео да би волео да има олдтајмер „кадилака“ више него новог.
На Београдском сајму изложба олдтајмера траје до сутра, а њихово следеће окупљање је већ 29. маја у младеновачкој Селтерс бањи, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала