- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Русија нема непријатељске намере према Шведској и Финској, знамо шта следи чим уђу у НАТО

© Sputnik / Евгения НовоженинаМосква, Кремљ
Москва, Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
Пратите нас
Русија нема непријатељске намере према Финској и Шведској, изјавио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко. Како је навео, Москва је свесна какав развој ситуације следи и да ће Алијанса одмах саопштити о потреби да се на северном крилу распореде нови контингенти.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Грушко је у изјави новинарима коментарисао намеру да Финска и Шведска приступе НАТО.
„Све то се уклапа у злогласну потрагу за непријатељом, која се у практичном политичком и војном смислу огледа у демонизацији Русије, приписивању Русији непријатељских намера према земљама за које је немогуће и помислити тако нешто “, рекао је Грушко.
Русија је јасно како ће се ствари развијати када се то чланство оствари.
„Земље НАТО ће одмах изјавити да је северно крило веома рањиво, да је граница са Русијом дугачка 1.300 километара. Дужина границе између НАТО и Русије сада је достигла 1.300 километара. Ту границу треба штитити и због тога је неопходно разместити додатне контингенте...“, објаснио је дипломата.
Према његовим речима, Русија не види који су то реални разлози који би могли да подстакну те две земље да начине такав стратешки заокрет и уђу у НАТО.
Он сматра да то чланство није у интересу Финске и Шведске и да ће само довести до милитаризације севера.
„Земље које су последње ушле у НАТО имају најагресивнију политику према Русији“, оценио је заменик шефа руске дипломатије и додао да ће Русија, у случају да Алијанса приближи нуклеарне снаге и инфраструктуру граници, на то реаговати мерама предострожности.
„За сада је рано говорити о распоређивању руског нуклеарног наоружања у балтичком региону“, истакао је он.

Одлуке на бази анализе а не емоција

Одлука о реакцији Русије у случају да Финска и Шведска приступе НАТО неће се доносити на бази емоција, већ детаљне анализе, рекао је Грушко.
„Јасно је да једна таква промена не може да остане без политичког одговора, као и без детаљне анализе последица нове кофигурације снага која може да настане као резултат још једног таласа ширења НАТО. Таква одлука неће се доносити на основу емоција, већ ће бити спроведена детаљна и верификована анализа свих фактора који утичу на ситуацију у домену безбедности у том региону“, рекао је он.
Грушко је истакао и да чињеница да Финска и Шведска, изразивши намеру да се придруже Алијанси, суштински одустају од ненуклеарног статуса покреће низ питања.
„Добро је познато да су Финска и Шведска међу државама које су се најактивније залагале за забрану и уништавање нуклеарног оружја у свету. Али, Алијанса је саопштила да има нуклеарни статус и да ће га задржати све док у свету постоји нуклеарно оружје. Те државе ће бити део групе НАТО за нуклеарно планирање“, упозорио је руски дипломата.
Подсетимо, Финска и Шведска разматрају могућност да одустану од вишегодишње неутралности и да ступе у НАТО због руске специјалне војне операције у Украјини.
Шеф Алијансе Јенс Столтенберг је рекао да ће НАТО радо видети Финску и Шведску у својим редовима и да ће им омогућити брзо ступање у савез.
Према најава, може се очекивати да две земље наредне недеље донесу одлуку и упуте апликацију за пријем у Алијансу.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
РУСИЈА
Ердоган: Скандинавске земље су расадник тероризма, не могу у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала