Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Обележавање века од успостављања Српске патријаршије

© Sputnik / Лола Ђорђевић Заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве
Заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
Пратите нас
У Сремским Карловцима, једној од три катедре патријарха српских, данас и сутра биће обележена стогодишњица успостављања Српске патријаршије и одржана прва свечана седница редовног заседања Светог архијерејског Сабора.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Свечана седница Сабора биће одржана у престоној дворани Патријаршијског двора, након богослужења у Саборном храму Светог оца Николаја Мирликијског, где ће литургију са чином призива Светог Духа, служити патријарх Порфирије са члановима Светог архијерејског Сабора.
Прослава великог црквено-историјског јубилеја почеће данас у Саборном храму Светог оца Николаја свечаним дочеком патријарха српског Порфирија, објављено је на сајту СПЦ.
Након вечерњег богослужења, патријарх ће у сремскокарловачком Патријаршијском двору отворити мултимедијалну изложбу под називом „Један век од васпостављања Српске Патријаршије 1920-2020“.
Ђакон Владан Радовановић, управник Музеја СПЦ, каже да ће бити изложене најзначајније инсигније које одражавају патријаршијско достојанство Српске православне цркве, међу којима су и дела Уроша Предића, Паје Јовановића, низ портрета првих српских патријарха.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала