- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Америка жели да очува жариште нестабилности у Европи

© Sputnik / Григориј Сисојев / Уђи у базу фотографијаАнатолиј Антонов
Анатолиј Антонов - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су заинтересоване да очувају жариште нестабилности у Европи, изјавио је амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Мора се признати да су у великој мери САД успеле у својој политици и плановима“, рекао је он у емисији „Соловјов лајв“.

Према његовим речима, земље НАТО-а и Европске уније су се окупиле око Вашингтона, заједно стварају „зид“ који ће годинама, а можда и деценијама, зауставити обострано корисну и равноправну сарадњу са Русијом. А Сједињене Америчке Државе у овој ситуацији, као и у време Првог и Другог светског рата „извлаче кестење из ватре“ покушавајући да профитирају, додао је руски амбасадор.
Он је навео да су САД саме сатерале у ћошак дијалог са Русијом, игноришући њену забринутост у области националне безбедности, а сада су и замрзнуле све личне контакте са руском амбасадом.
„Комуникација се одвија искључиво путем телефона и мејла и то само по техничким питањима. Нажалост, наставља се и визни рат“, рекао је он.
Руски амбасадор је додао да су САД занемариле руске националне интересе и уништиле покушаје мирног решавања кризе у Европи.

Према његовом мишљењу, Америка је до 24. фебруара 2022. године могла да спречи војни конфликт и да рачуна на миран исход. Довољно је било убедити Кијев да седне за преговарачки сто са представницима Донбаса.

„Међутим, данас су сви руски захтеви и забринутости игнорисане. У суштини су нас позвали да легнемо под точкове НАТО воза који се кретао великом брзином ка Русији“, појаснио је дипломата и додао да се ситуација у сфери безбедности још више погоршала политичком одлуком Финске и Шведске да постану чланице НАТО-а.

Америка се дубље увлачи у сукоб у Украјини

САД се дубље увлаче у сукоб у Украјини са најнепредвидљивијим последицама за две нуклеарне силе, испоручујући све снажније наоружање Украјини, ситуација изгледа алармантно рекао је Антонов.
Он је нагласио да сваки дан треба подсећати америчке колеге да су САД и Русија две силе које су одговорне за безбедност у свету.

Америка гура Русију да преговара са Украјином, али постоје три услова

Руски амбасадор је навео да САД гурају Русију са свих страна на преговоре са Украјином, али под условом да се прекину сукоби.

„Постоје три услова. Први је да се прекину војне акције у оквиру специјалне војне операције. Други - да се повуче наша војска до линије која је била до 24. фебруара ове године. Трећи услов је да се покајемо за све што је учињено“, рекао је Антонов.

Истакао је и да се запосленима у амбасади Русије у САД прети, да долази до физичких обрачуна, а сарадници америчких специјалних служби се налазе око амбасаде и покушавају да их врбују.
Антонов је нагласио да је основни циљ Америке слабљење Русије и њена изолација.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
РУСИЈА
Руски амбасадор: Москва не прети САД и њиховим савезницима у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала