- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Србија у европском врху по броју пушача

CC0 / Pixabay / Цигарете
Цигарете - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
Пратите нас
И поред значајног смањења броја пушача, Србија је и даље у самом врху Европе, а по проценту жена које пуше заузима друго место у свету.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Најнижу стопу преваленције има Румунија — 28 одсто, а слично је и у Албанији, где свега седам одсто жена пуши, док је међу мушкарцима тај број значајно већи — 42 одсто.
У осталим земљама нашег региона број пушача је врло сличан као у Србији — на нивоу од 37-38 одсто, док је просек у ЕУ за 10 одсто мањи, објавио је РТС.

Пушачи десетину прихода одвајају за цигарете

Како се наводи, домаћинства у којима живе пушачи скоро десетину својих прихода одвајају на тај порок. Поред тога, показало се да са трошковима за цигарете, расту и трошкови за алкохолне производе и барове и ресторане.
Када се све то сабере, произилази да та домаћинства имају значајна издвајања на такозване непродуктивне трошкове, што додатно смањује потенцијал домаћинстава за раст прихода. А где се више троши на цигарете, мање се троши на храну, гардеробу и образовање, па самим тим и на могућност веће зараде. То све показују истраживања која у Србији спроводи Институт економских наука, у оквиру светског програма за смањење пушења филантропске фондације „Блумберг“.
Директор Института, др Јован Зубовић, руководилац регионалног пројекта „Тобако таxатион“, изјавио је у разговору за јутарњи програм „Радио Београда 1“ да се у блиској будућности може очекивати даљи раст цена дувана и дуванских производа и нада се да ће то смањити број пушача у Србији.

Већа цена — мање пушача

На основу бројних истраживања у свету показало се да је највећи мотиватор да људи престану да пуше — подизање цена дуванских производа.
Цена цигарета у земљама Европске уније варира од 5 до 15 евра по паклици. Пушење је најскупље у Ирској и Норвешкој где једна паклица кошта 15 евра. У Француској је око 10, а у Немачкој и Белгији око 7 евра. У Хрватској и Румунији једна паклица цигарета кошта око 5 евра, а најјефтиније је у Бугарској где су цене сличне као у Србији.
У региону цигарете су најскупље у Црној Гори, у просеку око 3,5 евра по паклици, док у Северној Македонији коштају око два евра.
Зубовић је напоменуо да је последњих 15 година стопа преваленције у Србији опала са 50 на 37 одсто пушача, што је значајно смањење.
Истовремено, смањио се и интензитет пушења — у просеку се по домаћинству троши осам паклица цигарета мање на месечном нивоу, додао је он.
Зубовић је указао и да је пандемија ковида 19 у великој мери изазвала повећање стреса код становништва што је довело до благог тренда повећања преваленције пушења. Ипак, по завршетку пандемије очекује се да ће се број пушача наставити да пада.
Пушење цигарете - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
ДРУШТВО
Руски хирург објашњава како се опорављају плућа бивших пушача
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала