- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Четири начина да проверите да ли вам је коса здрава

CC0 / пиксабеј / Праћење трендова може да угрози здравље...
Праћење трендова може да угрози здравље... - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2022
Пратите нас
Коса има прилично импресивна својства, па чак може и да се растегне до 30одсто када је мокра. Међутим, само здрава коса има такве „супермоћи“ - оштећени праменови ће се прилично лако сломити.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Можда нећете моћи да идентификујете стање ваше косе на први поглед. Али постоје једноставни начини да ово проверите и предузмете мере да бисте је вратили у форму.

1. Тест фоликула

Да бисте проверили да ли је ваша коса уопште здрава и да је губитак косе нешто о чему не морате да бринете, прво морате да проверите свој корен.
Урадите следеће: Почупајте један прамен косе, али пазите да га ухватите што ближе глави да би корен још увек био причвршћен за косу. Прегледајте фоликул. Нормалан корен прамена треба да буде у облику луковице, а ако је длака танка и нема облик луковице, онда је коса слаба и потребна је нега.
Како спречити губитак косе
Придржавајте се медитеранске дијете. Студија је показала да смањује ризик од губитка косе. Избегавајте фризуре попут коњских репова, посебно док спавате, јер то може довести до губитка њеног губитка. Узмите витамине и минерале.

2. Тест са чашом воде

Овај тест мери колико је ваша коса порозна. Здрава коса је прилично чврста, док оштећена коса брзо упија течност. Да бисте извршили тест, урадите следеће:
Почупајте неколико праменова косе са различитих делова главе, попут врха, леђа и са сваке стране. Спустите праменове у чашу воде. Потпуно здрави праменови ће плутати, релативно здрави ће се мало спустити, а оштећени ће потпуно потонути.
Како третирати косу са великом порозношћу
Нанесите разне врсте путера и уља. Они помажу да се задржи влага коју ваша коса упија. Користите балзам за косу након сваког прања. Нанесите јабуково сирће и алоја веру на косу да бисте подесили пе-ха равнотежу.

3. Тест „вуче“

Овај тест има за циљ да провери еластичност ваше косе. То се може урадити помоћу ових једноставних корака:
Пажљиво извуците прамен косе. Нежно га повуците на оба краја. Ако се растегне и одскочи када га пустите, здрав је. Ако се лако ломи, прилично је слаб.
Како вратити еластичност косе
Коришћење топлоте заиста штети еластичности косе. Зато немојте користити фен, већ пустите косу да се природно осуши. Масирајте косу јојобиним уљем. Покушајте да нанесете мало меда на праменове. То је одличан природни регенератор и задржава влагу у вашој коси.

4. Тест порозности

Овим тестом можете утврдити стање ваше целокупне длаке да видите да ли је оштећена или не. Потребно је да урадите следеће:
Затегните прамен косе између кажипрста и средњег прста. Провуците га кроз прсте, од врха до корена. Ако је груба и неуједначена, ваша коса је оштећена. Ако се осећа глатко, здрава је.
Како третирати оштећену косу
Пробајте третман с кератином. Заглађује косу, уклања коврџање и чини косу сјајном. Ограничите фарбање, увијање и фенирање. Пробајте испирање пиринчаном водом. Истраживања су показала да неко време остаје у коси и штити је од оштећења, пише „Магазин новости“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала