- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Почиње слободан извоз брашна из Србије: Министар се изјаснио до када хлеб сигурно неће поскупети

© AP Photo / PixabayБрашно и јаја
Брашно и јаја - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2022
Пратите нас
Одлука Владе Србије која предвиђа да се брашно слободно и неограничено извози из Србије данас ступа на снагу и више нема ограничења за извоз. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да у наредних 60 дана хлеб и брашно тип 400 и брашно тип 500 сигурно неће поскупети.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Бранислав Недимовић каже да је држава интервенисала и помогла млинско-пекарском сектору са јефтинијом пшеницом из робних резерви и тако надоместила евентуалне губитке које могу имати. Он истиче да и даље сматра да је била добра одлука што је на 45 дана био забрањен извоз.

„На светском тржишту житарица је хаос и нама је било потребно да избалансирамо наше стање, да сачувамо Србију, да има довољно ресурса. Замислите ситуацију да је Србија за три дана извезла сву пшеницу и брашно које има. Шта би остало за Србију, шта бисмо имали“, наглашава Недимовић.

Министар каже да у наредних 60 дана хлеб, брашно тип 400 и брашно тип 500 у паковањима од килограм и пет килограма сигурно неће поскупети.
„Донели смо одлуку за наредних 60 дана, али Влада има право да интервенише уколико сматра да на тржишту постоје одређени поремећаји. Сва је прилика да ће на светском тржишту житарица, због сукоба у Украјини, бити потпуни циркус“, каже Недимовић.
Србија у овом тренутку има вишак од 170.000 тона брашна, наводи Недимовић.
„Ако пођемо од тога да Србија извезе углавном 10 до 12 хиљада тона брашна, то је 15 месеци слободног извоза. Немојте заборавити да имамо милион тона пшенице на лагеру која врло лако може да се самеље у нашим млиновима“, каже Недимовић.
Министар наглашава да свега има у рафовима и да нема бојазни како ће се у Србији догодити нешто слично као у другим земљама, где постоје проблеми са брашном, млеком и сунцокретовим уљем.
Од наредне жетве очекује се преко 3.400.000 тона пшенице, што је један од бољих приноса по хектару, додаје Недимовић, преноси РТС.
Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
ЕКОНОМИЈА
„И једну жетву да прескочимо имаћемо довољно хране“
ЕКОНОМИЈА
Србија има што многима нестаје: Ово је шанса и за историјски извоз хране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала