- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Радусиновић: Кривокапић пензионер опет потпирује око Цркве

© Sputnik / СпутњикЦетињски манастир
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2022
Пратите нас
Предсједник Црквене општине Цетиње, потпредсједник Епархијског савјета Митрополије црногорско-приморске и члан Патријаршијског управног одбора Српске Православне Цркве Рајко Радусиновић истиче да се након неколико година паузе и остварене пензије, у главне друштвене токове, и то на министарско мјесто, вратио се господин Ранко Кривокапић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Опет је добио шансу да, супротно већинској вољи грађана државе коју представља, са високе државне адресе дијели лекције о устројству Православне Цркве. Овога пута се није зауставио само на Црној Гори, већ је своје интересовање проширио и на друге просторе на којима се Црква суочава са изазовима раскола и подјела у друштву. Изгледа да је министар Кривокапић, иако атеиста у мировини, и даље немиран по питању Цркве, иако су вјерници – грађани Црне Горе – ових дана, али и свих година откад се он бави политиком, покушали да га смире и умире. То су чинили јавно, јасно, достојанствено, тихо, али је то ипак читав свијет чуо и видио. Тиме смо свима па и новопостављеном министру показали да огромна већина православног становништва ове земље, а, усуђујем се рећи, готово сви они који живе своју православну вјеру, не желе никакву, ни „скору“ ни доцнију, „обнову православне цркве Црне Горе“, коју он призива са двојицом страних министара спољних послова“, саопштio je Радусновић поводом састанака Кривокапића које је имао са шефовима дипломатија Украјине Дмитром Кулебом и Републике Сјеверне Македоније Бујаром Османијем.
Кулеба је тада пожелио Црној Гори да обнови своју аутокефалност у што скорије вријеме, као што је то Украјина урадила послије више стотина година борбе, сматрајући то у датим околностима темељним питањем одбране независности државе.
„У саопштењу Кривокапићевог министарства, напомиње се како је један од тих министара овакав подухват „обнове“ поставио као „темељно питање одбране независности државе“. Да није ситуација трагична у тој земљи, оваква тврдња би заиста била смијешна, јер „обнова цркве“ у тој земљи (читај: „легализовање“ расколника), не да није допринијела друштвеној кохезији, него је додатно продубила унутрашње конфликте, који данас представљају додатни извор патње за велики број грађана те земље који су нажалост изложени ратним страдањима”, каже Радусиновић.
Он указује да други разговор у којем је министар Кривокапић имао за тему Цркву, такође носи своје контроверзе.
„У њему је црногорски министар са својим другим колегом, како се тврди, изразио заједничку жељу за „обновом…“ Изузетно је необично и, слободан сам рећи, непримјерено, да министар Кривокапић и његов колега, један атеиста, а други, судећи по имену, муслиман – обојица, дакле, ван заједнице са Православном Црквом, доносе било какве званичне закључке на тему црквеног устројства у Црној Гори.“
„Рекли смо стотинама пута, али вриједи поновити. Црна Гора има своју Православну Цркву већ осам вијекова, од оних дана кад је Свети Сава добио аутокефалност за Жичку архиепископију која је имала јурисдикцију на цјелокупној територији данашње Црне Горе у својим епископијама. Директне насљеднице тих епископија Жичке архиепископије (доцније Пећке патријаршије, а данас Српске православне Цркве) су Митрополија црногорско-приморска и епархије: будимљанско-никшићка, милешевска и захумско-херцеговачка. Једина обнова која је овдје била потребна је она која је у току ево већ тридесет година. То је она обнова која нас је од оскрнављених и заборављених олтара и минималног броја свештенства, монаштва и вјерног народа, довела до више стотина обновљених и изграђених храмова, стотина свештеника, монаха и монахиња и неколико стотина хиљада вјерних у тим храмовима“, указује Радусиновић.
Он каже да од министра Кривокапића очекује да својим понашањем не нарушава функционалну одвојеност Цркве и државе.
„Ни он лично, нити његова партија, нити Влада у којој би требало да служи народу, немају никакве надлежности у погледу устројства Цркве. Своје личне наклоности и гледишта нека остави за приватне разговоре, не претварајући их у државну политику према Цркви, као што је, на штету грађана Црне Горе, чинио и кад је био на другим дужностима. Овакав однос министра Кривокапића, који је можда изазван незапамћеном масовношћу световасилијевске литије у Никшићу, у оштрој је супротности са порукама које је, сасвим недавно у манастиру Острогу, премијер Абазовић упутио током и након разговора са патријархом Порфиријем и митрополитом Јоаникијем, а које су говориле о заједничким циљевима којима сви тежимо: мир, помирење, стабилност и напредак свих грађана Црне Горе. Очекујемо од Владе Црне Горе и премијера да се стане на пут оваквом драстичном кршењу Устава Црне Горе и злоупотреби државних функција од стране министра Кривокапића и свих осталих који би чинили ишта слично“, истиче у Радусиновић у свом саопштењу.
Ранко Кривокапић  - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
РЕГИОН
Министри Црне Горе, Украјине и Северне Македоније разговарали о аутокефалности такозване ЦПЦ /фото/
Световасилијевска литија у Никшићу - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
РЕГИОН
Патријарх Порфирије на челу Световасилијевске литије у Никшићу /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала