- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски премијер: Више не зависимо од руског гаса

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарски премијер Кирил Петков
Бугарски премијер Кирил Петков - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
Пратите нас
Бугарска је успела да се ослободи зависности од руског гаса, изјавио је премијер те земље Кирил Петков након састанка с холандским колегом Марком Рутеом у Софији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Он је за телевизију „бТВ“ рекао да Софија не пристаје да испоштује захтеве из схеме плаћања које је поставио „Гаспром“, наводно кршећи споразум.
„Као што знате, донедавно смо били земља која је највише зависна од руског гаса, а сада смо земља која нимало не зависи од њега – свега након неколико недеља. Верујемо да је Бугарска знатно допринела прекиду новчаних токова који су ишли Путину“, оценио је премијер на конференцији за новинаре.
Петков је такође напоменуо да очекује да Европска комисија схвати да ће у исто време Софија моћи да уведе ембарго на рафинерију нафте „Lukoil Neftohim Burgas“.
„Оно што ће Бугарска тражити јесте да буде међу онима за које ће бити направљен изузетак док не будемо имали друге инфраструктурне могућности“, додао је он.
Раније је парламентарна странка „Демократска Бугарска“, коалиција коју чине „Да Бугарска“, „Зелени покрет“ и „Демократе за јаку Бугарску“, саопштила да је незадовољна што није успела да убеди колеге у владајућој коалицији да се уједине око става који би омогућио Украјини да пружи отпор „руској агресији“. С тим у вези, они су предложили да се имовина „Лукоила“ у Бугарској национализује.
Подсетимо, „Гаспром“ је 27. априла обуставио извоз гаса бугарској компанији „Булгаргас“ и пољској ПГНиП због тога што испоруке енергента нису платиле у складу с новом схемом исплате у рубљама.
Гас - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
РУСИЈА
Бивши бугарски министар: Морали смо да покажемо да смо против Русије и сад плаћамо цену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала