- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Где је забележена највећа атмосферска експлозија

© AP Photo / (Planet Labs PBCСателитски снимак Тонге после вулканске ерупције
Сателитски снимак Тонге после вулканске ерупције - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
Пратите нас
Ерупција вулкана на Тонги у јужном Пацифику од научника је окарактерисана као најјача експлозија у атомосфери икада забележена модерним мерним уређајима.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Експлозија је била далеко већа од било које друге ерупције вулкана у 20. веку, али и било ког тестирања атомске бомбе које је до сада изведено.
У скоријој историји једино је екплозија вулкана Каракатоа 1883. године имала сличне атмосферске последице.
Ерупција Каракатое је однела животе више од 30.000 становника Индонезије. Срећом, ерупција подводног вулкана Хунга Тонга-Хунга Ха'апаи је однела свега неколико живота иако је проузроковала јаке цунамије.
Звук експлозије након ерупције Хунга Тонга вулкана чуо се у 10.000 километара удаљено Аљасци. Глобална мрежа детектора која прати евентуално тестирање нуклеарног оружја забележила је инфразвучне сигнале који су били незнатно слабији од онога што људски слух може да чује.
Такође, подаци говоре да је ерупција проузроковала атомосферски талас упоредив са оним којег је направила најјача икад тестирана нуклеарна бомба „Тсар“, али је талас са Тонге трајао четири пута дуже, преноси портал Кликс писање Би-Би-Си-ја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала